EM i fodbold 2020 – et fodboldmesterskab, der skabte minder, slog rekorder og forenede fans over hele verden – var en enestående begivenhed. Selv om det blev spillet i 2021 på grund af COVID-19-pandemien og blev afholdt mellem den 11. juni og 11. juli 2021, beholdt det sit navn som Euro 2020. I et hidtil uset tiltag blev konkurrencen afholdt i 11 værtsbyer i forskellige lande, herunder København London, München, Rom og Budapest, for at fejre EM’s 60-års jubilæum. Denne side dykker ned i højdepunkterne, de mindeværdige øjeblikke og de vigtigste resultater fra denne historiske turnering og giver fodboldentusiaster et omfattende overblik over EM i fodbold 2020.

En fælleseuropæisk slutrunde

EM i fodbold 2020 brød med traditionen med et enkelt eller to værtslande og blev afholdt i 11 byer i 11 forskellige lande med det formål at forene Europa gennem fodbold. Kampene blev spillet i følgende værtsbyer:

  • Amsterdam, Holland
  • Baku, Aserbajdsjan
  • Bukarest, Rumænien
  • Budapest, Ungarn
  • København, Danmark
  • Glasgow, Skotland
  • London, England
  • München, Tyskland
  • Rom, Italien
  • Sankt Petersborg, Rusland
  • Sevilla, Spanien

EM i fodbold 2020: Gruppespillet

Euro 2020 omfattede 24 hold, fordelt på seks grupper á fire hold. Kampene i gruppespillet fandt sted mellem den 11. juni og 23. juni 2021. De to bedste hold fra hver gruppe samt de fire bedste treere gik videre til ottendedelsfinalerne.

Gruppe A

  • Italien
  • Schweiz
  • Tyrkiet
  • Wales

Inden gruppespillet startede, blev Italien generelt betragtet som favorit til at vinde gruppe A på grund af deres stærke opstilling og imponerende form før slutrunden. Schweiz og Tyrkiet forventedes at kæmpe om andenpladsen, mens Wales, på trods af deres semifinale i Euro 2016, blev set som underdog.

Som forventet blev Italien gruppevinder med en upåklagelig statistik på tre sejre, hvor de scorede syv mål og ikke indkasserede nogen. Wales trodsede forventningerne og sikrede sig andenpladsen med en sejr mod Tyrkiet og en uafgjort kamp mod Schweiz. Schweiz sluttede på tredjepladsen og kunne på baggrund af sin målforskel gå videre som en af de bedste treere. Tyrkiet endte på trods af den hype, de havde fået inden slutrunden, i bunden af gruppen, da de tabte alle tre kampe.

Gruppe B

  • Belgien
  • Danmark
  • Finland
  • Rusland

Belgien, der er nummer et på FIFA’s verdensrangliste, var den ubestridte favorit til at vinde gruppe B. Danmark blev anset for at være deres nærmeste konkurrent, mens Rusland og Finland ikke forventedes at forårsage nogen større overraskelser. Finland, der deltog i deres første UEFA-EM nogensinde, havde som mål at skabe historie ved at gå videre til knockoutfasen.

Belgien levede op til forventningerne og tog førstepladsen i gruppe B med tre sejre i træk. Danmark, der tabte sine to første kampe, leverede et bemærkelsesværdigt comeback og besejrede Rusland med 4-1 i den sidste gruppekamp for at sikre sig andenpladsen. Finland, der deltog i sin første slutrunde, missede med nød og næppe knockoutfasen og endte på tredjepladsen med tre point. Rusland, kvartfinalisterne ved VM i 2018, leverede en skuffende indsats og endte nederst i gruppen med kun én sejr.

Gruppen var i høj grad præget af, at Danmarks Christian Eriksen fik hjertestop i den første kamp mod Finland. Men takket være en hurtig indsats fra medspillerne og den danske lægestab var han i stand til at komme sig fuldt ud.

Gruppe C

  • Østrig
  • Holland
  • Nordmakedonien
  • Ukraine

Holland var med deres stjernebesatte trup favoritter til at dominere gruppe C. Ukraine og Østrig forventedes at kæmpe om andenpladsen, mens Nordmakedonien, der deltog i deres første UEFA-EM, blev betragtet som en potentiel overraskelse.

Det hollandske hold indfriede forventningerne og vandt alle tre gruppekampe og sikrede sig førstepladsen. Østrig sluttede på andenpladsen og sikrede sig dermed sin første deltagelse nogensinde i knockoutfasen ved et EM. Selvom Ukraine endte på tredjepladsen med tre point, gik de videre til knockoutfasen på grund af deres overlegne målscore i forhold til de andre gruppetreere. Nordmakedonien viste kampgejst i deres første slutrunde, men tabte alle tre kampe og sluttede sidst i gruppen.

Gruppe D

  • Kroatien
  • Tjekkiet
  • England
  • Skotland

Med hjemmebanefordel og en talentfuld trup var England spået til at vinde gruppe D. Kroatien, der blev nummer to ved VM i 2018, forventedes at være deres største udfordrer, mens Tjekkiet og Skotland blev betragtet som underdogs. Sidstnævnte vendte tilbage til en stor slutrunde efter 23 års fravær.

England blev gruppevinder med to sejre og en uafgjort kamp og lukkede kun ét mål ind i processen. Tjekkiet overraskede mange ved at slutte på andenpladsen med et nederlag til Skotland og en uafgjort kamp mod Kroatien. Kroatien formåede trods sin langsomme start at sikre sig tredjepladsen og gik videre til knockoutfasen på baggrund af deres 3-1-sejr over Skotland. Skotland, der længe havde ventet på at vende tilbage til en stor slutrunde, kom ikke længere end gruppespillet og sluttede sidst med kun ét point.

Gruppe E

  • Polen
  • Slovakiet
  • Spanien
  • Sverige

Spanien, der kan prale af en blanding af ungdom og erfaring, gik ind til slutrunden som favorit til at vinde gruppe E. Sverige og Polen, anført af deres stjerneforwards, forventedes at give hård konkurrence, mens Slovakiet blev anset for at være det svageste led i gruppen.

Men til stor overraskelse for alle toppede Sverige gruppen, idet deres disciplinerede forsvar og kontraangrebsevne gav en uafgjort kamp mod Spanien, en smal sejr over Slovakiet og en dramatisk sejr i sidste øjeblik mod Polen. Spanien kom på andenpladsen, efter at det lykkedes dem at smadre Slovakiet med 5-0. Deres spil efterlod dog flere spørgsmålstegn, da det kun lykkedes dem at opnå uafgjort mod Sverige og Polen. Slovakiet formåede at slå Polen i deres åbningskamp, men endte i sidste ende på tredjepladsen og gik ikke videre til slutspillet efter at have lidt svære nederlag til Sverige og Spanien. Polen levede ikke op til forventningerne, trods Robert Lewandowskis verdensklassetalent, og sluttede sidst med blot ét point og gik ikke videre til knockoutfasen.

Gruppe F

  • Frankrig
  • Tyskland
  • Ungarn
  • Portugal

Gruppe F blev kaldt “dødens gruppe” og bestod af de regerende verdensmestre Frankrig, de forsvarende europamestre Portugal og de tidligere verdensmestre Tyskland samt Ungarn, der måtte betegnes som underdogs. Det var forventet, at Frankrig ville blive gruppens bedste hold, mens Tyskland og Portugal forventedes at kæmpe om andenpladsen, og Ungarn blev kun spået ringe chancer for at komme videre.

Frankrig tog faktisk førstepladsen og var ubesejret med én sejr og to uafgjorte kampe. Tyskland sikrede sig trods en rutsjebanetur andenpladsen takket være en 4-2-sejr over Portugal og en sen udligning mod Ungarn i den sidste gruppekamp. Portugal gik i en skæbnens stund videre til knockoutfasen som en af de bedste gruppetreere på grund af sin målforskel. Ungarn leverede mod alle odds en livlig præstation og spillede uafgjort mod Frankrig og Tyskland, men de gik altså glip af knockoutfasen da de endte sidst i gruppen.

EM i fodbold 2020: ottendedelsfinalen

Ottendedelsfinalerne bød på flere intense kampe og dramatiske øjeblikke, da holdene kæmpede for at sikre sig en plads i kvartfinalerne. Danmark, Italien, Tjekkiet, Belgien, Spanien, Schweiz, England og Ukraine vandt og gik videre til næste runde.

Wales vs. Danmark: 4-0

Danmark fortsatte sin inspirerende stime og besejrede Wales med 4-0 med et dobbelt mål af Kasper Dolberg og mål af Joakim Mæhle og Martin Braithwaite.

Italien vs. Østrig: 2-1 (efs.)

Italien slog et modstandsdygtigt Østrig med 2-1 efter forlænget spilletid med mål af Federico Chiesa og Matteo Pessina, mens Sasa Kalajdzic scorede for Østrig.

Holland vs. Tjekkiet: 0-2

I en stor overraskelse besejrede Tjekkiet Holland med 2-0 takket være mål af Tomáš Holeš og Patrik Schick, der udnyttede Matthijs de Ligt’s røde kort.

Belgien vs. Portugal: 1-0

Belgien eliminerede de forsvarende mestre, Portugal, med en 1-0-sejr takket være et langskud fra Thorgan Hazard.

Kroatien vs. Spanien: 3-5 (efs.)

Spanien besejrede Kroatien i en spændende 5-3-sejr efter forlænget spilletid, der bød på et selvmål, en sen udligning og en målfest i forlænget spilletid. Den ordinære spilletid endte 3-3, hvor Kroatien scorede to mål inden for de sidste fem minutter af spillet.

Frankrig vs. Schweiz: 3-3 (4-5 efter straffesparkskonkurrence)

I en bemærkelsesværdig overraskelse slog Schweiz verdensmestrene, Frankrig, ud og vandt 5-4 efter straffesparkskonkurrence efter 3-3 i ordinær og forlænget spilletid. Frankrig førte 3-1 med 9 minutter tilbage af den ordinære spilletid, men Schweiz fandt en måde at udligne på ved hjælp af sløset forsvarsspil fra de regerende verdensmestre.

England vs. Tyskland: 2-0

England besejrede deres gamle rivaler, Tyskland, med 2-0 med mål af Raheem Sterling og Harry Kane, hvilket var deres første sejr i knockoutfasen over Tyskland i 55 år.

Sverige vs. Ukraine: 1-2 (efs.)

Ukraine vandt 2-1 over Sverige efter forlænget spilletid med et dramatisk sent mål af Artem Dovbyk, hvilket sendte dem i kvartfinalen.

EM i fodbold 2020: Kvartfinalerne

I kvartfinalerne mødtes de sidste otte hold i højspændte opgør. Spanien, Italien, Danmark og England vandt og sikrede sig dermed en plads i semifinalerne.

Schweiz vs. Spanien: 1-1 (1-3 efter straffesparkskonkurrence)

Spanien sikrede sig en plads i semifinalen ved at besejre Schweiz 3-1 efter straffesparkskonkurrence efter 1-1 i ordinær og forlænget spilletid.

Belgien vs. Italien: 1-2

Italien sejrede i en kamp mellem sværvægtere ved at besejre Belgien 2-1 med mål af Nicolò Barella og Lorenzo Insigne, mens Romelu Lukaku scorede for Belgien.

Tjekkiet vs. Danmark: 1-2

Danmarks følelsesmæssige rejse fortsatte, da de overvandt Tjekkiet med 2-1 med mål af Thomas Delaney og Kasper Dolberg, mens Patrik Schick scorede for tjekkerne.

Ukraine vs. England: 0-4

England cruisede over Ukraine i en overbevisende 4-0 sejr med et dobbelt mål af Harry Kane og mål af Harry Maguire og Jordan Henderson og sikrede sig dermed en plads i semifinalen.

EM i fodbold 2020: Semifinalerne

Semifinalerne satte de sidste fire hold op mod hinanden, og hvert hold kæmpede for en plads i finalen. Italien overvandt Spanien i en spændt straffesparkskonkurrence, mens England besejrede Danmark efter forlænget spilletid.

Italien vs. Spanien: 1-1 (4-2 efter straffesparkskonkurrence)

Italien gik videre til finalen efter et spændt møde med Spanien og vandt 4-2 efter straffesparkskonkurrence efter 1-1 i ordinær og forlænget spilletid med mål af Federico Chiesa og Álvaro Morata.

England vs. Danmark: 2-1 (efs.)

England sikrede sig sin første deltagelse i en stor slutrundefinale i 55 år ved at besejre Danmark med 2-1 efter forlænget spilletid med et selvmål af Simon Kjær og et afgørende straffespark af Harry Kane.

EM i fodbold 2020: Finalen

I den længe ventede finale kæmpede Italien og England om den eftertragtede EM-titel:

Italien mod England: 1-1 (3-2 på straffespark)

2′ Shaw 0-1
67′ Bonucci 1-1

Italien blev mestre og besejrede England med 3-2 i straffesparkskonkurrence efter 1-1 i ordinær og forlænget spilletid. Luke Shaw scorede et tidligt mål for England, mens Leonardo Bonucci udlignede for Italien i anden halvleg. I den intense kamp demonstrerede begge hold deres taktiske dygtighed og modstandsdygtighed, hvilket i sidste ende førte til den nervepirrende straffesparkskonkurrence. Italiens målmand, Gianluigi Donnarumma, lavede afgørende redninger og stoppede straffespark fra Jadon Sancho og Bukayo Saka, mens Marcus Rashford ramte stolpen. Italiens triumf markerede deres anden EM-titel, idet deres tidligere sejr daterede sig tilbage til 1968.

EM i fodbold 2020: En slutrunde fuld af følelser

EM i fodbold 2020 var en slutrunde, der trodsede alle odds, bragte folk sammen midt i en global pandemi og viste sammenhold og sportsånd. Fra det unikke format, der omfattede flere værtsbyer, til de mindeværdige øjeblikke, der skrev historie, vil konkurrencen for altid blive husket som et symbol på modstandsdygtighed, passion og det smukke fodboldspil.

Slutrunden gav fansene en masse spænding, overraskelser og følelsesmæssige øjeblikke. Italiens triumf markerede deres anden EM-titel, idet deres tidligere sejr daterede sig tilbage til 1968. Slutrundens unikke format kombineret med de ekstraordinære omstændigheder omkring udsættelsen af slutrunden har indskrevet EM i fodbold 2020 i fodboldhistoriens annaler.

Mindeværdige øjeblikke

EM i fodbold 2020 var fyldt med uforglemmelige øjeblikke, som for altid vil blive indskrevet i fodboldhistorien. Nogle af de mest bemærkelsesværdige begivenheder omfatter:

  1. Danmarks rejse: Trods tabet af deres stjernespiller Christian Eriksen til et hjertestop i åbningskampen viste det danske hold et enormt mod og stor modstandskraft og nåede frem til semifinalen, inden de blev slået ud af England. Eriksen, der faldt sammen på jorden og lå der med åbne øjne, uden at bevæge sig, er et syn, der for altid vil blive husket af tilhængere af spillet over hele verden. Heldigvis blev Eriksens historie en historie om fuld helbredelse, hvilket viser vigtigheden af omsorgsfulde og hurtigt reagerende holdkammerater og et meget dygtigt lægeteam. Danmarks avancement til semifinalen efter et øjeblik, der understreger fodboldens ubetydelighed, var uden sammenligning slutrundens bedste historie.
  2. Patrik Schicks fremgang: Den tjekkiske angriber blev en af slutrundens helt store stjerner, da han scorede et bemærkelsesværdigt langskudsmål mod Skotland og sluttede som topscorer sammen med Portugals Cristiano Ronaldo med fem mål hver.
  3. Spaniens episke comeback: I kvartfinalen overvandt Spanien en situation hvor de var bagud med 3-1 mod Kroatien, og Spanien vandt til sidst med 5-3 efter forlænget spilletid i et spændende opgør, som var slutrundens mest underholdende kamp.
  4. Schweiz’ historiske sejr: Schweiz eliminerede de regerende verdensmestre Frankrig i ottendedelsfinalen ved at vinde 5-4 på straffespark efter en spændende 3-3 kamp i ordinær og forlænget spilletid. Denne sejr markerede en af de største overraskelser i slutrunden.
  5. Italiens ubesejrede stime: Italien viste en imponerende stime af ubesejrede kampe i hele slutrunden, og deres samlede stime af ubesejrede kampe nåede op på 34 kampe ved afslutningen af Euro 2020.
  6. Ronaldos rekordstærke præstation: Portugals Cristiano Ronaldo blev topscorer gennem tiderne i EM-historien med i alt 14 mål i fem slutrunder. Han har også sat rekorden for flest internationale mål scoret af en spiller (109), og han deler den milepæl med Irans Ali Daei.