I perioden fra d. 11. juni – 11. juli 2021 blev den 16. udgave af herrernes europamesterskab afholdt. Slutrunden skulle oprindeligt være blevet spillet i sommeren 2020, men på grund af Coronapandemien valgte UEFA at flytte slutrunden ét år. Det officielle navn på slutrunden var dog fortsat Euro 2020. I den sidste kamp på Wembley lykkedes det Italien at tage sejren over England, som var på hjemmebane, og italienerne sikrede sig dermed deres anden EM-titel.

🥇Disse hold stod på podiet til EM 2020

Guld: Italien
Sølv: England

UEFA Euro 2020 – Hvorfor blev herrernes slutrunde spillet i 2021?

I forbindelse med at Coronaepidemien spredte sig over hele verden tog UEFA d. 17. marts 2020 beslutningen om at flytte herrernes europamesterskab i fodbold, som egentlig skulle have været spillet i sommeren 2020. På den måde fik ligaerne som var i fuld gang mulighed for at blive afsluttet samtidig med at man ikke ville risikere at øge smittespredningen, hvis kampene skulle spilles. Slutrunden blev flyttet præcis et år frem i tid fra de tidligere datoer, d. 12. juni – 12. juli 2020 til d. 11. juni – 11. juli 2021 for at passe med de ugedage der tidligere var valgt. Øvrige detaljer som værtsbyer, grupper og deltagende lande blev ikke påvirket af flytningen.

Slutrunden gik dog stadig under det officielle navn UEFA Euro 2020. På den måde kunne man stadig beholde alle trykte materialer som var blevet lavet til slutrunden, og man kunne stadig fejre slutrundens 60-års jubilæum. Flytningen af herrernes slutrunde betød at kvindernes EM som oprindeligt skulle være blevet spillet i sommeren 2021 blev flyttet til 2022. Efter dette bør den europæiske slutrundekalender kunne fortsætte som planlagt.

🏟 Værtsbyer og stadioner

For at markere slutrundens 60-års jubilæum blev kampene spillet i 11 forskellige byer over hele Europa. Med kort varsel mistede Bilbao og Dublin deres værtskab, da de ikke kunne opfylde UEFA’s krav om publikum til kampene.

Her er byerne som var værter for fodbold-EM 2020:

  • London, England (Wembley Stadium)
  • Baku, Aserbajdsjan (Baku Olympiastadium)
  • München, Tyskland (Allianz Arena)
  • Rom, Italien (Roms Olympiastadion)
  • Sankt Petersborg, Rusland (Sankt Petersburg Stadium)
  • Amsterdam, Holland (Johan Cruijff Arena)
  • Sevilla, Spanien (Estadio La Cartuja)
  • Bukarest, Rumænien (National Arena Bucharest)
  • Budapest, Ungarn (Puskás Ferenc Stadium)
  • København, Danmark (Parken)
  • Glasgow, Skotland (Hampden Park)

Kvalifikationen til fodbold-EM 2020

I alt deltog alle Europas 55 landshold i EM-kvalifikationen, da ingen lande var direkte kvalificeret som værtsnation. Holdene blev delt ind i 10 grupper, hvor de spillede mod hinanden i kampe på hjemme- og udebane i hele 2019. De to bedste hold i hver gruppe blev belønnet med en plads i slutrunden.

Danmark kvalificerede sig i gruppe D, hvor holdet spillede mod Schweiz, Irland, Georgien og Gibraltar. I Danmarks første kamp spillede holdet uafgjort mod Schweiz (3-3), men i returkampen vandt Danmark 1-0. Mod Georgien blev det til en 5-1 sejr i første kamp, mens returkampen endte uafgjort 0-0. Danmark vandt begge kampe mod lilleputholdet Gibraltar med 6-0, og det blev til uafgjort i begge kampe mod Irland. Danmark blev gruppetoer og var dermed klar til sommerens EM. [TABLE]

Danmarks kampresultater fra EM-kvalifikationen:

26. marts 2019: Schweiz – Danmark 3-3
7. juni 2019: Danmark – Irland 1-1
10. juni 2019: Danmark – Georgien 5-1
5. september 2019: Gibraltar – Danmark 0-6
8. september 2019: Georgien – Danmark 0-0
12. oktober 2019: Danmark – Schweiz 1-0
15. november 2019: Danmark – Gibraltar 6-0
18. november 2019: Irland – Danmark 1-1

Disse lande gik videre til slutrunden via kvalifikationen:

Gruppe A: England og Tjekkiet
Gruppe B: Ukraine og Portugal
Gruppe C: Tyskland og Holland
Gruppe D: Schweiz og Danmark
Gruppe E: Kroatien og Wales
Gruppe F: Spanien og Sverige
Gruppe G: Polen og Østrig
Gruppe H: Frankrig og Tyrkiet
Gruppe I: Belgien og Rusland
Gruppe J: Italien og Finland

De fire sidste hold i slutrunden blev derefter fundet gennem en playoff, hvor de 16 bedste hold fra Nations League-sæsonen 2018/2019, som ikke allerede havde opnået en plads til EM, deltog. Her spillede holdene mod andre hold fra samme division, hvilket betød at man spillede mod hold på samme niveau som en selv. Samtlige playoffkampe fandt sted i oktober og november 2020.

Disse hold deltog i playoffen til EM 2020:

Division A: Island, Bulgarien, Ungarn, Rumænien
Division B: Bosnien & Hercegovina, Slovakiet, Irland og Nordirland
Division C: Skotland, Norge, Serbien, Israel
Division D: Georgien, Nordmakedonien, Kosovo og Belarus

Inden for de respektive divisioner spillede holdene semifinaler, hvorfra vinderne gik videre til divisionsfinalen, hvor vinderne fik hver deres EM-billet. De fire hold som sikrede sig de sidste EM-pladser: Nordmakedonien, Ungarn, Slovakiet og Skotland.

🗳️ EM-lodtrækningen

EM-lodtrækningen fandt sted d. 30. november 2019, og her blev holdene tildelt deres modstandere i den indledende del. Lodtrækningen fandt sted inden holdene fra EM-playoffen var klar, hvilket betød at disse hold blev udtrukket i grupper i blinde.

Det danske landshold var placeret i seedningslag 3 og kunne dermed ikke komme til at spille mod hold som Portugal og Tjekkiet i gruppespillet. Sådan her så samtlige seedningsgrupper ud da kvalifikationen var afgjort:

Lag 1: Belgien, Italien, England, Tyskland, Spanien og Ukraine
Lag 2: Frankrig, Polen, Schweiz, Kroatien, Holland og Rusland
Lag 3: Portugal, Tyrkiet, Danmark, Østrig, Sverige og Tjekkiet
Lag 4: Wales, Finland og de fire playoffhold

Da holdene som havde kvalificeret sig til EM og også var værtslande var garanteret at få lov til at spille i den gruppe, som spillede på deres hjemmebane, så var der et antal hold som allerede inden lodtrækningen vidste, hvilken gruppe de ville komme i. I nogle tilfælde var en af de kommende EM-modstanderne endda kendte. For eksempel kom både Danmark og Rusland i gruppe B på forhånd, da gruppens kampe skulle spilles i København og Sankt Petersborg.

⚽ EM-gruppespillet

Gruppespillet til EM 2020 blev spillet mellem d. 11. og d. 23. juni, og de 24 deltagende lande spillede her i grupper á fire hold, hvor alle spillede mod hinanden én gang. Da disse kampe var blevet spillet, gik de to bedste hold fra hver gruppe videre til slutspillet sammen med de fire bedste treere.

Her oplister vi de seks EM-grupper i 2020:

Gruppe A: Italien, Schweiz, Tyrkiet og Wales (spillede deres kampe i Rom og Baku)
Gruppe B: Danmark, Finland, Belgien og Rusland (spillede deres kampe i København og Sankt Petersborg)
Gruppe C: Holland, Ukraine, Østrig og Nordmakedonien (spillede deres kampe i Amsterdam og Bukarest)
Gruppe D: England, Kroatien, Skotland og Tjekkiet (spillede deres kampe i London og Glasgow)
Gruppe E: Spanien, Sverige, Polen og Slovakiet (spillede deres kampe i Sevilla og Sankt Petersborg)
Gruppe F: Portugal, Frankrig, Tyskland og Ungarn (spillede deres kampe i München og Budapest)

Danmark blev nummer to i gruppen og gik videre til slutspillet.

Gruppe A

Gruppe B

Gruppe C

Gruppe D

Gruppe E

Gruppe F

 

🏆 Slutspillet

Der deltog 16 hold i EM-slutspillet, som blev indledt med de første kvartfinaler d. 29. juni. Holdene fortsatte derefter med at blive halveret frem til finalen. Danmark spillede ottendedelsfinale mod Wales og vandt 4-0. Derefter vandt holdet kvartfinalen over Tjekkiet mod 2-1 og var klar til semifinalen. I semifinalen tabte danskerne desværre til hjemmebaneholdet England. I finalen spillede England og Italien om titlen, og Italien vandt guldet. Da der ikke blev spillet nogen bronzekamp, måtte Danmark og Spanien dele tredjepladsen.

 

🇩🇰 Danmarks trup til fodbold-EM 2020

Landstræner Kasper Hjulmand blev nationalhelt, da han bragte det danske herrelandshold han havde udtaget hele vejen til semifinalen. Ikke mindst i en slutrunde som begyndte katastrofalt, nemlig med Christian Eriksens hjertestop 42 minutter inde i den første gruppespilskamp mod Finland. Selvom Danmark ikke kom i finalen, så blev sommeren 2021 en fodboldsommer der på mange punkter mindede om sommeren 1992, hvor Danmark kom med på et afbud og endte med at vinde det hele. Vi oplevede en fodboldeufori blandt fansene som vi ikke har set længe og et anderledes indblik i det danske herrelandshold, som viste enestående kammeratskab og vilje.

Målmænd

Kasper Schmeichel
Frederik Rønnow
Jonas Lössl

Forsvarsspillere

Joakim Mæhle
Simon Kjær
Jens Stryger
Nicolai Boilesen
Andreas Christensen
Jannik Vestergaard
Joachim Andersen
Mathias Zanka

Midtbane

Pierrre Emile Højbjerg
Thomas Delaney
Daniel Wass
Mathias Jensen
Christian Eriksen
Christian Nørgaard
Anders Christiansen
Mikkel Damsgaard
Robert Skov

Angribere

Yussuf Poulsen
Martin Braithwaite
Jonas Wind
Kasper Dolberg
Andreas Skov Olsen
Andreas Cornelius