Her finder du alle informationer om slutspillet til fodbold EM for kvinder i 2022. De hold som har klaret sig bedst i gruppespillet kvalificerer sig hertil, og hver kamp er afgørende for om holdet får lov til at fortsætte med at deltage i slutrunden eller ej. Det er kun de to bedste hold fra hver gruppe, som går videre til slutspillet, hvor det er vind eller forsvind i alle kampe. Kvindernes europæiske mesterskab finder sted fra d. 6. – 31. juli i England og slutspillet afrunder hele slutrunden.

Slutspilsoversigt fodbold EM 2022

Når holdene til slutspillet er klar, vil vi her præsentere en slutspilsoversigt, hvor du kan følge holdenes vej mod EM-finalen.

Kampoversigt slutspillet EM 2022

Dato og tid Kamp Værtsby
20 juli 2022 kl. 21:00 Kvartfinale 1 Brighton & Hove
21 juli 2022 kl. 21:00 Kvartfinale 2 London
22 juli 2022 kl. 21:00 Kvartfinale 3 Wigan & Leigh
23 juli 2022 kl. 21:00 Kvartfinale 4 Rotherham
26 juli 2022 kl. 21:00 Semifinale 1 Sheffielid
27 juli 2022 kl. 21:00 Semifinale 2 Milton Keynes
31 juli 2022 kl. 18:00 Finale London

🏆 Sådan spilles slutspillet til fodbold EM 2022

Det er vind eller forsvind i hver eneste kamp i slutspillet. De otte hold der lykkedes med at nå til slutspillet har alle den store EM-finale som deres endelige mål, men kun to lande kan nå dertil. På denne side finder du alle informationer om, hvordan slutspillet til fodbold EM 2022 foregår.

Slutspillet i et europæisk mesterskab i fodbold plejer at være en af de mest spændende dele af slutrunden. I og med at antallet af hold aftager i rasende fart, er det ikke usædvanligt at fans, hvis egne hold er røget ud, tilslutter sig de tidligere modstanderes heppekor. Dette er et klart eksempel på, hvordan fodbolden kan få folk til at føle et utroligt fællesskab uanset køn, alder eller oprindelse.

🏟 Hvor spilles slutspilskampene?

Syv forskellige stadioner vil være værter for slutspilskampene. Alle fire kvartfinaler, som spilles under kvindernes EM, vil blive spillet på fire forskellige stadioner. Derefter spilles begge semifinaler på to helt andre stadioner, inden den store finale spilles på Wembley Stadium i London, samme stadion som var vært for herrernes EM-finale i 2021.

Kvartfinalestadionerne:
New York Stadium (Rotherham)
Brighton Community Stadium (Brighton and Hove)
Leigh Sports Village Stadium (Wigan and Leigh)
Brentford Community Stadium (Brentford)

Semifinalestadionerne:
Bramall Lane (Sheffield)
Stadium MK (Milton Keynes)

Finalestadion:
Wembley Stadium (London)

⚽️ Hvilke hold går videre til EM-slutspillet?

Kvindernes EM indledes som bekendt med et gruppespil, hvor holdene er opdelt i fire forskellige grupper med fire hold i hver. For at nå til slutspillet må holdene præstere godt allerede her. Fra hver gruppe er det kun de to bedste hold, der går videre til slutspillet.

Hvor mange point der kræves, for at man kan gå videre, kan man ikke bare sige, da det hele afhænger af, hvordan det går for de andre hold i gruppen. At en kamp mellem to modstandere slutter uafgjort betyder, at pointene deles mellem to hold, hvilket kan øge chancerne for at klatre forbi i tabellen. Generelt skal man have point i mindst to af de tre gruppespilskampe for at have en chance for at nå til et EM-slutspil.

🤷🏼 Hvordan fungerer slutspillet?

Slutspillet består af en slags tretrinsraket. Først spilles kvartfinalerne for at eliminere fire hold. Derefter venter semifinaler inden de to bedste hold fra årets slutrunde skal spille mod hinanden i den store EM-finale. Her kan du læse mere om de forskellige runder, som spilles under slutspillet til fodbold EM 2022.

Kvartfinaler:

Kvartfinalerne til kvindernes EM 2022 spilles fra d. 20. – 23. juli. Efter at flere kampe er blevet spillet på samme dag under gruppespillet, så vil kvartfinalerne få fuldt fokus, når de er i gang – med én afgørende kamp per dag. De fire tabere i kvartfinalerne må forlade slutrunden her, mens de fire vindere går videre til semifinalen. Her oplister vi dato og tid for samtlige kvartfinaler.

  • Onsdag d. 20. juli kl. 21:00: Kvartfinale 1 (spilles på Brighton Community Stadium)
  • Torsdag d. 21. juli kl. 21:00: Kvartfinale 2 (spilles på Brentford Community Stadium)
  • Fredag d. 22. juli kl. 21:00: Kvartfinale 3 (spilles på Leigh Sports Village Stadium)
  • Lørdag d. 23. juli kl. 21:00: Kvartfinale 4 (spilles på New York Stadium i Rotherham)

Semifinaler:

Efter to dages pause fra EM-fodbold d. 24. og 25. juli så sparkes den vilde medaljekamp i gang igen d. 26. juli. Så er det tid til den første semifinale af to. Den anden spilles dagen efter, og dermed er de to finalehold kåret. Her oplister vi dato og tid for samtlige semifinaler.

  • Tirsdag d. 26. juli kl. 21:00: Semifinale 1 (spilles på Bramall Lane i Sheffield)
  • Onsdag d. 27. juli kl. 21:00: Semifinale 2 (spilles på Stadium MK i Milton Keynes)

Spilles der ingen bronzekamp til EM?

Siden 1995 er der ikke blevet spillet nogen bronzekampe til fodbold EM, men taberne i semifinalen må dele bronzen. I medaljeligaen for kvindernes EM er disse tredjepladser indregnede som en opnået bronzemedalje.

🥇 Finalen til fodbold EM 2022

Den store finale til EM for kvinder vil blive spillet søndag d. 31. juli klokken 18:00 på Wembley Stadium i London. Stadionet var finalestadion under herrernes EM i 2021, hvor Italien til sidst gik sejrende ud af finalekampen mod hjemmeholdet England. Der er plads til 90.000 tilskuere på stadionet, som regner med at kunne have fulde lægter under mesterskabet, så længe pandemisituationen i verden ikke forværres. Det officielle publikumstal for herrernes finale var 67.173 – et tal som kvindernes kamp kan komme til at slå. Hvem der går vindende ud af denne spændende kamp i slutningen af juli 2022 har vi endnu til gode at se.

🥅 Hvilke hold mødes i EM-slutspillet?

UEFA har offentliggjort de forskellige scenarier, der er mulige ud fra grupperne. Hvis man kommer på førstepladsen i sin gruppe, har man større chance for at få en “nemmere” modstander i kvartfinalen, hvor man kommer til at spille mod gruppetoeren fra en af de andre grupper. Med denne skabelon kan intet hold, der tidligere har mødt hinanden i samme gruppe, møde hinanden igen før i turneringens medaljekamp.

Her præsenterer vi den skabelon som UEFA anvender til slutspillet til fodbold EM 2022. Ud fra listen nedenfor kan du dermed selv regne ud, hvilke mulige modstandere Danmark kan få i et slutspil.

Kvartfinale 1: Vinderen af gruppe A – Toeren i gruppe B
Kvartfinale 2: Vinderen af gruppe B – Toeren i gruppe A
Kvartfinale 3: Vinderen af gruppe C – Toeren i gruppe D
Kvartfinale 4: Vinderen af gruppe D – Toeren i gruppe C

Semifinale 1: Vinderen af kvartfinale 1 – Vinderen af kvartfinale 3
Semifinale 2: Vinderen af kvartfinale 2 – Vinderen af kvartfinale 4

Hvilke hold kan Danmark møde i slutspillet?

Det er altid interessant allerede på forhånd at se frem mod et muligt EM-slutspil for de danske kvinder. Ud fra den skabelon som findes oven for kan man på forhånd se, hvilke mulige modstandere der kan vente efter gruppespilskampene mod Tyskland, Spanien og Finland.

1️⃣ Hvis Danmark vinder gruppen…
… så kommer holdet til at spille i kvartfinale 2, som finder sted torsdag d. 21. juli på Brentford Community Stadium. Modstanderen bliver så toeren fra gruppe A, hvor England, Østrig, Norge og Nordirland spiller.

Skulle man vinde kvartfinalen, går man videre til semifinale 2, hvor vinderen af kvartfinalen mellem vinderen i gruppe D (Frankrig, Italien, Belgien, Island) og toeren i gruppe C (Holland, Sverige, Portugal og Schweiz) venter. Denne kamp spilles onsdag d. 27. juli på Stadium MK i Milton Keynes.

2️⃣ Hvis Danmark bliver nummer to i gruppen…
… så kommer holdet til at spille i kvartfinale 1, som finder sted onsdag d. 20. juli på Brighton Community Stadium. Modstanderne bliver så vinderen af gruppe A, hvor England, Østrig, Norge og Nordirland spiller.

Skulle man vinde kvartfinalen, går man videre til semifinale 1, hvor vinderen af kvartfinalen mellem vinderen i gruppe C (Holland, Sverige, Portugal og Schweiz) og toeren i gruppe D (Frankrig, Italien, Belgien og Island) venter. Denne kamp spilles tirsdag d. 26. juli på Bramall Lane i Sheffield.

🏆 Hvem vandt EM for kvinder i 2017?

Holland vandt sin første europamestertitel for kvinder, da holdet vandt EM i 2017 på hjemmebane (i en finale, hvor de spillede mod Danmark).

🇩🇰 Har Danmark vundet fodbold EM?

Nej, Danmark har ikke vundet fodbold EM for kvinder. Men ved sidste udgave af EM – i 2017 – nåede holdet til finalen, hvor de desværre tabte til Holland. Det blev altså til en andenplads, som er holdets bedste placering til dato.

⚽ Hvilke hold kan Danmark møde i slutspillet?

Det bliver et af holdene fra gruppe A, der venter i kvartfinalen. Her spiller England, Østrig, Norge og Nordirland.

⭐ Tidligere finalekampe til kvindernes EM

Den store finale til fodbold EM er den kamp, som oftest får mest opmærksomhed i hele turneringen – af indlysende grunde. Det er jo her vi får at se, hvilket hold der faktisk tager mesterskabstitlen med hjem. Her kan du læse mere om alle tidligere finalekampe til kvindernes europæiske fodboldmesterskab.

EM for kvinder 1984 i Göteborg & London

For knap 40 år siden blev den første officielle EM-finale for kvinder sparket i gang og det blev den i Göteborg. Her blev finalen i EM spillet i dobbeltkampe, i et mesterskab som ikke havde nogen egentlig værtsnation. Da Sverige spillede mod England i EM-finalen, blev den første finalekamp spillet i Göteborg, mens returkampen blev spillet i Luton.

De to jævnbyrdige lande spillede den første finale d. 12. maj, hvor Sverige vandt 1 – 0 på hjemmebane, efter at Pia Sundhage havde scoret kampens eneste mål. Returkampen i England fandt sted knap to uger senere. Der vandt England kampen efter ordinær spilletid med 1 – 0, hvilket betød, at EM-finalen gik videre til straffesparkskonkurrence, som det var tilfældet dengang.

I straffesparkskonkurrencen skulle Pia Sundhage skyde det femte og afgørende straffespark, hvilket hun gjorde på allerbedste vis. Sverige vandt altså den måde sin allerførste EM-finale for kvinder.

EM for kvinder 1987 i Norge

Norge var vært for europamesterskabet i 1987 og de blev også europamestre for første gang. Sverige ønskede at gentage guldbraget fra 1984 og vores broderland nåede også frem til den store EM-finale. Det var Sverige mod Norge i et skandinavisk derby, hvor Norge trak det længste strå foran hjemmepublikummet. Norges stjerne Trude Stendal scorede til 1 – 0 for Norge i den første halvleg. Og Stendal øgede senere den norske føring til 2 – 0 i det 72. minut. Få minutter senere reducerede Lena Videkull for Sverige, men de svenske kvinder kom aldrig nærmere end det. EM-guldet gik til Norge efter en gyser af en finale.

EM for kvinder 1989 i Vesttyskland

I 1989, det samme år som Berlinmuren faldt, tog Vesttyskland sit første og også sidste EM-guld som nation. Og det gjorde man på hjemmebane. Efter at Norge sendte Sverige ud i semifinalen, mødtes Vesttyskland og Norge i finalen. Men dér var der en klasseforskel. Vesttyskland førte med 3 – 0 ved pausen og vandt til sidst med 4 – 1 og kunne sikre sig EM-guldet.

EM for kvinder 1991 i Danmark

Vesttyskland var blevet et forenet Tyskland og tog under det tyske flag den anden EM-guldmedalje i træk. Det gjorde man på dansk grund efter Norge endnu en gang blev besejret i finalen. Denne finale blev dog mere lige end den to år tidligere. Kampen blev afgjort i forlængelsen, hvor Tyskland trak det længste strå med to mål i forlængelsen.

EM for kvinder 1993 i Italien

Efter to tabte finaler i træk til EM, så viste Norge sin fulde styrke under EM i 1993. I finalen spillede man mod værtsnationen Italien, et italiensk landshold som aldrig tidligere havde været i finalen. Norge kunne med sin rutine til sidst vinde finalen med 1 – 0. Birthe Hegstad afgjorde EM-finalen i det 75. minut og kunne tage den anden europamestertitel hjem til Norge.

EM for kvinder 1995 i Tyskland

EM i 1995 blev spillet i fire forskellige lande, herunder i Sverige, mens finalen blev spillet i tyske Kaiserslautern. Efter at have været ude af finalen i nogle år, så nåede Sverige til EM-finalen i 1995, hvor man spillede mod hjemmeholdet Tyskland. Trods et tidligt svensk føringsmål scoret af Malin Andersson efter kun seks minutter, så vendte Tyskland kampen til sin fordel og scorede tre mål i træk. Anneli Andeléns reducering i det 89. minut var ikke nok for Sverige. Det blev til endnu en EM-sølvmedalje til Sveriges medaljeskab og endnu en guldpokal til de tyske kvinder.

EM for kvinder 1997 i Norge & Sverige

Trods værtsskabet så var hverken Norge eller Sverige med i EM-finalen i 1997, hvilket aldrig var sket tidligere. I stedet blev finalen spillet mellem Tyskland og Italien. Her gik Tyskland, som så mange gange før, sejrende ud af kampen. Tyskerne vandt med 2 – 0 efter mål af Birgit Prinz og Sandra Minnert.

EM for kvinder 2001 i Tyskland

Sverige forlod EM-finalen efter et meget hårdt nederlag i 2021. Sverige mødte værtsnationen Tyskland i finalen og efter 90 spillede minutter stod det 0 – 0. Det unge svenske hold med blandt andet Hanna Ljungberg, Victoria Svensson, Caroline Jönsson, Therese Sjögran, Hanna Marklund og Malin Moström kunne dog ikke holde stand under forlængelsen. Claudia Müller løb sig fri i det 98. minut og scorede kampens eneste mål og sikrede dermed EM-guldet til Tyskland endnu en gang.

EM for kvinder 2005 i England

EM 2005 var skæbnesvangert for Sverige, som måtte se sig besejrede i semifinalen af Norge efter en gyser af en forlængelse. Nordmændene kom altså til finalen, hvor Tyskland ikke overraskende ventede. Tyskland blev også en for stor mundfuld, og de vandt med 3 – 1 efter mål af Inka Grings, Birgit Prinz og Renate Lingor.

EM for kvinder 2009 i Finland

Finalen i finske Helsinki i 2009 var en ulige affære. For første gang nogensinde i historien nåede England til EM-finalen. Men dér ventede store stygge Tyskland som sædvanligt. Selvom England var godt med i starten, så gik det galt bag Englands målmand. Tyskland vandt til sidst EM-finalen med 6 – 2 i europamesterskabets hidtil mest ulige finale.

EM for kvinder 2013 i Sverige

Der blev spillet slutrunde i Sverige i 2013 og svenske Lotta Schelin vandt prisen som slutrundens bedste målscorer med sine fem mål. Men det blev ikke til EM-guld og heller ikke sølv. Som så mange gange før var det Tyskland og Norge, som kom i finalen, og endnu engang vandt Tyskland. Cirka 41.000 tilskuere på Friends Arena så Anja Mittag afgøre EM-finalen i det 49. minut med kampens eneste mål. Det blev altså endnu engang til EM-guld til Tyskland.

EM for kvinder 2017 i Holland

I 2017 var det hverken Norges, Sveriges eller Tysklands tur til at vinde guld. I stedet var det året, hvor Danmark nåede i finalen. Det meste af Europas opmærksomhed blev dog rettet mod de orange fra Holland. Hjemmeholdet med blandt andet Vivianne Miedema og Lieke Martens i spidsen spillede blændende fodbold, som til sidst resulterede i EM-guld på hjemmebane. Danmark blev besejret i finalen med 4 – 2, og Holland kunne tage deres første EM-guld med hjem.