Den 15. udgave af europamesterskabet i fodbold for herrer blev spillet mellem d. 10. juni og d. 10. juli 2016. Slutrunden fandt sted i Frankrig, hvilket stod klart under en afstemning som fandt sted allerede i 2010. Slutrunden blev spillet på 10 forskellige stadioner rundt omkring i Frankrig, og den store finale blev afgjort på Stade de France i Saint-Denis. Portugal vandt deres første EM-guld foran 75.000 tilskuere ved at vinde over værtsnationen i en kamp der efter 0-0 i ordinær spilletid måtte gå videre til en forlængelse.

🥇 Disse hold stod på podiet til EM i 2016

Guld: Portugal
Sølv: Frankrig

⚽ Kvalifikationen til fodbold-EM 2016

Der var i alt 53 lande der deltog i kvalifikationen og håbede på at blive et af de i alt 24 hold som gik videre til slutrunden. Kvalifikationen begyndte i september 2014 og sluttede i november 2015 efter at holdene havde spillet et gruppespil efterfulgt af en playoff om de sidste EM-pladser. I de ni grupper gik samtlige gruppevindere og gruppetoere samt den bedste gruppetreer direkte videre til slutrunden, mens de øvrige gruppetreere spillede om de sidste pladser til EM.

Det danske landshold spillede i kvalifikationens gruppe I mod Portugal, Albanien, Serbien og Armenien. Danmark endte på gruppens tredjeplads og gik videre til playoffen, hvor holdet dog blev slået af Sverige.

[TABLE]

Danmarks kampresultater i EM-kvalifikationen:

7. september 2014: Danmark – Armenien 2-1
11. oktober 2014: Albanien – Danmark 1-1
14. oktober 2014: Danmark – Portugal 0-1
14. november 2014: Serbien – Danmark 1-3
13. juni 2015: Danmark – Serbien 2-0
4. september 2015: Danmark – Albanien 0-0
7. september 2015: Armenien – Danmark 0-0
8. oktober 2015: Portugal – Danmark 1-0

Disse lande gik videre til slutspillet via kvalifikationen:

Gruppe A: Tjekkiet, Island og Tyrkiet (bedste gruppetreer)
Gruppe B: Belgien og Wales
Gruppe C: Spanien og Slovakiet
Gruppe D: Tyskland og Polen
Gruppe E: England og Schweiz
Gruppe F: Nordirland og Rumænien
Gruppe G: Østrig og Rusland
Gruppe H: Italien og Kroatien
Gruppe I: Portugal og Albanien

De otte gruppetreere som ikke fik en direkte plads i slutrunden gik videre til EM-playoffen, hvor holdene blev delt ind i par, som mødte hinanden på hjemme- og udebane. De sammenlagte point i disse kampe afgjorde hvilke fire hold der sikrede sig de sidste EM-pladser. Det blev Sverige, Ukraine, Irland og Ungarn der gik videre til EM fra playoffen. Danmark kom altså ikke med til EM i 2016.

EM-gruppespillet

Gruppespillet til EM i 2016 blev spillet mellem d. 10. og d. 22. juni, og de 24 deltagende lande spillede her i grupper á fire hold, hvor alle spillede mod hinanden én gang. Da disse kampe var spillet, så gik de to bedste hold fra hver gruppe samt de fire bedste treere videre til slutspillet.

 

Gruppe A

Gruppe B

Gruppe C

Gruppe D

Gruppe E

Gruppe F

 

🏆 Slutspillet

Ottendedelsfinalerne i EM-slutspillet blev spillet fra d. 25. – 27. juni, og her blev antallet af hold halveret. Efter ottendedelsfinalerne blev de fire kvartfinaler spillet fra d. 30. juni – 3. juli.

Resultaterne i ottendedelsfinalerne:

Italien – Spanien 2-0
England – Island 1-2
Frankrig – Irland 2-1
Tyskland – Slovakiet 3-0
Ungarn – Belgien 0-4
Schweiz – Polen 4-5 (efter straffe)
Wales – Nordirland 1-0
Kroatien – Portugal 0-1 (efter forlængelse)

Resultaterne i kvartfinalerne:

Polen – Portugal 3-5 (efter straffe)
Wales – Belgien 3-1
Tyskland – Italien 6-5 (efter straffe)
Frankrig – Island 5-2

I den første kvartfinale spillede Portugal mod Wales, som overraskede mange ved at nå hele vejen hertil. Kampen var længe uden mål, men i den anden halvleg scorede Portugal to hurtige mål og afgjorde kampen.

Den anden semifinale blev spillet mellem den regerende verdensmester Tyskland og hjemmebaneholdet Frankrig. Frankrig scorede kampens første mål i overtiden i den første halvleg og fulgte derefter op med yderligere et mål på straffe af Antoine Griezmann. Kampen sluttede 0-2 og hjemmebaneholdet var klar til finalen.

Finalen mellem Portugal og Frankrig var en kamp der blev set af fodboldfans i alle verdenshjørner. For første gang i slutrundens historie så det ud til at blive en kamp uden mål. Men i det 109. minut scorede indskifteren Éder det afgørende mål som sikrede Portugal guldet. I EM spilles der ikke nogen bronzekamp, og dermed måtte Wales og Tyskland dele slutrundens uofficielle tredjeplads.

Nyheder fra fodbold-EM 2016

VIS FLERE NYHEDER