Kvindernes UEFA Nations League 2023/2024

Hjem » Kvindernes UEFA Nations League 2023/2024
Kvindernes UEFA Nations League 2023/20242023-10-30T10:43:09+01:00

Klubholdene på tværs af Europa har længe spillet i forskellige nationale og internationale ligaer. Fra og med 2018 har der også eksisteret en liga for vores landshold kaldet Nations League. I efteråret 2023 lanceres den første udgave også af kvindeligaen, som byder på nye intense kampe mellem nogle af Europas bedste landshold. Nations League starter i efteråret 2023 med et gruppespil efterfulgt af et slutspil i foråret 2024. I lige år spiller herrerne deres gruppespil, og i ulige år, som f.eks. 2023, er det kvindeholdet, der giver publikum kampe i topklasse.

Nations League består af fire divisioner på herresiden og tre divisioner på kvindesiden, alle med flere grupper inden for hver division. De hold, der klarer sig bedst i deres grupper, får æren af at rykke op i en højere division, mens de hold, der klarer sig dårligst, rykker ned i en lavere division. Holdene i den højeste division har også mulighed for at nå et play-off finalespil, hvor ligatitlen er på spil.

Den aktuelle udgave af Nations League bestemmer altid, hvilken division holdene skal spille i den efterfølgende sæson. Før den første udgave blev holdene inddelt i divisioner baseret på placering på FIFA-ranglisten, og inden for divisionerne blev holdene derefter inddelt i et antal grupper. Det danske herrelandshold startede i Division B i 2018, hvor de vandt gruppen mod Wales og Irland, hvilket sikrede landsholdet en oprykning til Gruppe A. Her har de konkurreret lige siden. Kvindelandsholdet rykker til gengæld direkte op i Division A på baggrund af deres høje placering på verdensranglisten.

Læs mere om Nations League 2023/2024

Kampprogram

TV-tider

Resultater

Tabeloversigt

Slutspil

Playoff til EM

Seneste nyt om Nations League

Vise flere nyheder

⚽ Hvordan spilles UEFA Nations League?

Divisioner og grupper

UEFA Nations League består af tre eller fire forskellige divisioner – A, B, C og D. I division A finder vi de allerbedste hold i Europa, mens de næstbedste kan findes i division B og så videre. Det betyder, at vi i løbet af Nations League kan se frem til nogle tætte kampe, hvor de mindre nationer også har mulighed for at brillere. På samme tid får vi flere opgør mellem de helt store giganter.

Som grundregel omfatter hver division 16 nationer, som igen er inddelt i fire grupper. Disse grupper får navnene 1 til 4 og er adskilt af divisionens bogstav. For at opnå en jævn fordeling kan antallet af grupper inden for en division dog justeres afhængigt af antallet af deltagende nationer. For eksempel er der på herresiden nok hold til at kræve en D-division, mens C-divisionen på kvindesiden er lidt større. Nedenfor kan du se flere detaljer om denne division.

Divisioner i kvindernes Nations League 2023/2024
Division A: 16 hold inddelt i fire grupper af fire.
Division B: 16 hold inddelt i fire grupper af fire.
Division C: 19 hold inddelt i fire grupper af fire plus en sidste gruppe med tre hold.

Divisioner i herrernes Nations League 2024/2025
Division A: 16 hold inddelt i fire grupper af fire.
Division B: 16 hold inddelt i fire grupper af fire.
Division C: 16 hold inddelt i fire grupper af fire.
Division D: 7 hold inddelt i en gruppe på fire og en gruppe på tre.

Hvilke hold der deltager i hvilke divisioner afhænger af deres præstationer i den foregående sæson. Længere nede på siden kan du læse mere om systemet for op- og nedrykning mellem divisionerne.

Sådan blev herrelandsholdene inddelt i de fire divisioner til den første udgave i 2018/2019, hvor man kun kiggede på den daværende UEFA-rangliste:

Division A: Tyskland, Portugal, Belgien, Spanien, Frankrig, England, Schweiz, Italien, Polen, Island, Kroatien og Holland.
Division B: Østrig, Wales, Rusland, Slovakiet, Sverige, Ukraine, Irland, Bosnien og Hercegovina, Nordirland, Danmark, Tjekkiet og Tyrkiet.
Division C: Ungarn, Rumænien, Skotland, Slovenien, Grækenland, Serbien, Albanien, Norge, Montenegro, Israel, Bulgarien, Finland, Cypern, Estland og Litauen.
Division D: Aserbajdsjan, Makedonien, Hviderusland, Georgien, Armenien, Letland, Færøerne, Luxembourg, Kasakhstan, Moldova, Liechtenstein, Malta, Andorra, Kosovo, San Marino og Gibraltar.

På samme måde blev UEFA’s rangliste brugt som grundlag for den allerførste udgave af kvindernes Nations League i 2023/2024. Fordelingen var som følger:

Division A: England, Tyskland, Frankrig, Sverige, Spanien, Holland, Norge, Danmark, Italien, Belgien, Østrig, Island, Schweiz, Wales, Portugal og Skotland.
Division B: Irland, Polen, Tjekkiet, Finland, Serbien, Slovenien, Nordirland, Rumænien, Ukraine, Bosnien & Hercegovina, Slovakiet, Ungarn, Grækenland, Kroatien, Hviderusland og Albanien.
Division C: Malta, Israel, Aserbajdsjan, Tyrkiet, Nordmakedonien, Kosovo, Montenegro, Luxembourg, Estland, Moldova, Litauen, Kasakhstan, Letland, Bulgarien, Cypern, Færøerne, Georgien, Armenien og Andorra.

Igennem årene har holdene bevæget sig op og ned i divisionerne med det ultimative mål at blive i den øverste. Det er kun her, at de har en chance for at komme med i slutspillet.

Gruppespil og slutspil

Ligesom mange andre ligaer består UEFA Nations League af to dele – et gruppespil og et slutspil. I løbet af efteråret finder et intenst gruppespil sted i de forskellige divisioner, hvor holdene gør deres bedste for at nå en god nok position til enten at rykke en division op i næste sæson eller fastholde deres position i den nuværende division. Holdene spiller mod hinanden i hjemme- og udekampe, hvilket giver holdene fire eller seks kampe at spille.

For holdene i de lavere divisioner, B og C og Division D på herresiden, belønnes hver gruppevinder med oprykning til en højere division. Da holdene i Division A ikke kan rykke højere op, handler det for dem i stedet om, hvilke hold der når frem til Nations League-slutspillet. De hold, der vinder deres respektive grupper i A-divisionen, kommer med. Fra og med sæsonen 2024/2025 kommer herrernes slutspil til at omfatte otte hold i stedet for fire, hvilket betyder, at gruppens nummer to også kommer med til slutspillet.

Op- og nedrykning

For at divisionerne ændrer sig sæson over sæson, er der lavet et system, hvor holdene kan rykke op og ned i divisionerne, alt efter hvordan de klarer sig. Hold, der vinder deres gruppe rykker op i en højere division, mens de hold der taber, rykker ned. I den bedste division er man sikret en plads, hvis man vinder sin gruppe, ligesom man bliver i den laveste division, hvis man taber sin gruppe.

Fra og med sæsonen 2023/2024 er det dog ikke kun vinderne af hver gruppe, der kan se frem til oprykning. I dag har gruppens nummer to også mulighed for at rykke op. Dette afgøres af et Nations League-playoff, som kan føre til yderligere ændringer i divisionerne. Playoff-kampene spilles i samme periode som mesterskabsspillet.

Det er lidt forskelligt fra division til division i forhold til hvilke hold der automatisk rykker op, og hvilke hold der skal spille playoff. Det kan du læse mere om i listen nedenfor.

Op- og nedrykninger i kvindernes Nations League 2023/2024

Division A

  • Gruppevinderne beholder deres plads i divisionen og går videre til mesterskabslutspillet.
  • Andenpladserne beholder deres plads i divisionen.
  • Tredjepladserne spiller playoff mod hold fra Division B.
  • Gruppetaberne rykker ned i Division B.

Division B

  • Gruppevinderne rykker op i Division A.
  • Andenpladserne spiller playoff mod hold fra Division A.
  • Tredjepladserne rangeres internt, og de tre bedste spiller playoff mod hold fra Division C. De resterende tredjepladser rykker ned i Division C.
  • Gruppetaberne rykker ned i Division C.

Division C

  • Gruppevinderne rykker op i Division B.
  • Andenpladserne rangeres internt, og de tre bedste spiller playoff mod hold fra Division B.
  • Tredje- og fjerdepladserne beholder deres plads i divisionen.

Op- og nedrykning i herrernes Nations League 2024/2025

Division A

  • Gruppevinderne beholder deres plads i divisionen og går videre til mesterskabslutspillet.
  • Andenpladserne beholder deres plads i divisionen og går videre til mesterskabslutspillet.
  • Tredjepladserne spiller playoff mod hold fra Division B.
  • Gruppetaberne rykker ned i Division B.

Division B

  • Gruppevinderne rykker op i Division A.
  • Andenpladserne spiller playoff mod hold fra Division A.
  • Tredjepladserne spiller playoff mod hold fra Division C.
  • Gruppetaberne rykker ned i Division C.

Division C

  • Gruppevinderne rykker op i Division B.
  • Andenpladserne spiller playoff mod hold fra Division B.
  • Tredjepladserne bevarer deres plads i divisionen.
  • Fjerdepladserne rangeres internt, og de to bedste beholder deres plads i divisionen, mens de to nederste rykker ned i Division D.

Division D

  • Gruppevinderne rykker op i Division C.
  • Anden-, tredje- og fjerdepladserne bevarer deres plads i divisionen.

Nations Leagues udvikling gennem årene

I de få år der er gået, siden Nations League blev lanceret, er formatet blevet ændret flere gange. Det er blevet gjort for at tilpasse antallet af divisioner og grupper til antallet af deltagende hold.

Oprindeligt bestod de fire divisioner af fire grupper med tre eller fire hold i hver, hvor holdene i den bedste division havde færre kampe at spille end holdene i de lavere divisioner. Til 2020/2021-udgaven blev arrangementet ændret en smule, og divisionerne A, B og C har siden bestået af fire grupper med fire hold i hver, mens division D nu består af en gruppe med fire hold og en gruppe med tre hold.

På samme måde har antallet af hold, der rykker og eller ned ændret sig fra år til år. Det er alt sammen noget der er gjort, for at tilpasse divisionerne til den nye struktur. Der er nu betydeligt flere op- og nedrykninger af hold, hvilket også motiverer holdene til virkelig at give alt i disse kampe. Et Nations League-gruppespil har nu samme vægt som en EM- eller VM-kvalifikationskamp.

🔥 Nations Leagues sammenhæng med EM og VM

Da den europæiske landsholdsliga først blev annonceret, var der mange, der var skeptiske over for konceptet. Hvorfor skulle hold konkurrere i en hel sæson, hvor der ikke rigtig var noget på spil? Igennem tiden er præstationerne i Nations League dog blevet meget vigtigere, og kampene er nu en mulighed for landsholdene til at vinde en titel på den største scene.

Ved både EM i fodbold for mænd i 2020 og 2024 har præstationerne i Nations League været direkte afgørende for, om holdene har kvalificeret sig til EM eller ej. Alle hold der vandt deres Nations League-gruppe, har således fået en direkte plads til EM-playoffs. Selvfølgelig kun hvis de ikke formåede at kvalificere sig til EM gennem den almindelige EM-kvalifikation. Nations League har også spillet en rolle i kvalifikationen til VM i 2022. Dengang gik de to bedste gruppevindere, der endnu ikke havde kvalificeret sig til VM, videre til VM-playoff. På samme måde vil Nations League-sæsonen 2024/2025 være knyttet til VM-kvalifikationskampene i 2026.

For kvindefodbolden er forbindelsen endnu tydeligere end det. Kvalifikationen til kvindernes EM i fodbold i 2025 i Schweiz er udelukkende baseret på de divisionsoverførsler, der finder sted efter Nations League-sæsonen 2023/2024. EM-kvalifikationskampene kommer til at blive spillet med samme type divisioner, hvor holdene i den bedste division har en lettere vej til Europamesterskabet. Derfor kan en stærk præstation i Nations League sætte holdene i en meget bedre position til EM-kvalifikationskampene.

📆 Hvornår spilles Nations League 2023/2024?

Den allerførste kamp i gruppespillet bliver spillet torsdag den 21. september efterfulgt af kampe i løbet af efteråret. I starten af december spilles de sidste kampe, hvor vi finder ud af, hvilke hold der går videre til slutspillet i februar 2024.

🌍 Hvor spilles kampene i Nations League?

Kampene mellem holdene bliver spillet over hele vores kontinent fuldstændig ligesom med kampene i kvalifikationen til EM og VM. Det danske kvindelandshold rejser til Tyskland, Island og Wales i deres gruppe.

🏆 Hvem vinder mesterskabet?

Nationerne i Division A har chancen for at vinde Nations League-titlen. De fire gruppevindere går videre til mesterskabsslutspillet, hvor der spilles semifinaler og den store finale.

🇩🇰​ Danmark i Nations League

Det danske herrelandshold startede deres deltagelse i Nations League i Division B, hvor det straks lykkedes dem at rykke op i den bedste division. Her har de spillet lige siden, og var tæt på at nå mesterskabsspillet i 2022/23. Dog måtte danskerne nøjes med en andenplads, mens Kroatien snuppede førstepladsen i svær pulje, der også inkluderede Frankrig og Østrig.

Nations League 2018/2019: Vinder af Gruppe B4
Nations League 2020/2021: Andenplads i Gruppe A2
Nations League 2022/2023: Andenplads i Gruppe A1

Ligesom herrerne skal kvindelandsholdet også spille fodbold på det højeste niveau. De træder nemlig ind i den bedste division, når den første udgave af kvindeligaen afholdes i sæsonen 2023/2024.

📖 Tidigere udgaver af Nations League

Det var på UEFA-kongressen i marts 2014, at forslaget om en europæisk liga for landshold blev godkendt. Som følge heraf så Nations League dagens lys i efteråret 2018, hvor de allerførste kampe fandt sted. Tidligere havde de landskampe og træningskampe, som holdene spillede mellem turneringer og kvalifikationskampe, ikke den store betydning. Med Nations League er der point at hente i næsten hver eneste kamp, som holdene spiller, hvilket har ført til større engagement hos både spillere og tilskuere.

Antallet af kampe som holdene spiller i ligaen, giver dem også plads til at planlægge ekstra træningskampe mod hold fra andre dele af verden, hvis de ønsker det. Derudover giver kvalifikationsprocessen en større chance for, at lavere rangerede hold rent faktisk når frem til EM. På herresiden har holdene i de lavere divisioner for eksempel garanterede pladser i EM-slutspillet, hvilket for mange hold er den eneste måde at nå frem til en turnering på.

Her er en liste over alle tidligere vindere af herrernes Nations League

2018/2019: Portugal
2020/2021: Frankrig
2022/2023: Spanien

🏅 Mesterskabsslutspillet i Nations League

Holdene i Division A har mulighed for at gå videre til mesterskabsslutspillet, hvor fire hold konkurrerer om ligatitlen. Her præsenterer vi de hold, der har formået at komme hertil, og som er gået hele vejen til sejr.

Herrer

Hold Vinder Andenpladsen Tredjepladsen Fjerdepladsen
🇪🇸 Spanien 1 (2023) 1 (2021)
🇵🇹 Portugal 1 (2019)
🇫🇷 Frankrig 1 (2021)
🇳🇱 Holland 1 (2019) 1 (2023)
🇭🇷 Kroatien 1 (2023)
🇮🇹 Italien 2 (2021, 2023)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 England 1 (2019)
🇨🇭 Schweiz 1 (2019)
🇧🇪 Belgien 1 (2021)