Ud over gruppespillet består Nations League også af et slutspil, om end i en meget mindre skala sammenlignet med andre turneringer eller ligaer. Her deltager kun fire nationer, og selve slutspillet består kun af semifinaler, samt kampe der giver holdene deres placering på ranglisten. Slutspillet for kvinderne i sæsonen 2023/2024 finder sted fra 21.-28. februar 2024, lidt over tre måneder efter afslutningen af gruppespillet.

I den næste udgave af mændenes Nations League, som bliver spillet i 2024 og 2025, kommer slutspillet til at blive udvidet til at omfatte otte landshold. Det betyder at vi for første gang vil se kvartfinaler i slutfasen af den europæiske landsholdsliga.

SLUTSPILSPLAN FOR KVINDERNES NATIONS LEAGUE 2024

Dato Tid Kamp
TBA TBA Semifinale 1
TBA TBA Semifinale 2
TBA TBA Kamp om tredjeplads
TBA TBA Finale

🏆 Sådan spilles slutspillet i Nations League i 2024

Nations League-slutspillet er betydeligt mindre rent formatmæssigt sammenlignet med slutspillet i mange andre turneringer. Der er således kun fire kampe. To semifinaler, en finale og en bronzekamp. Det bliver de fire gruppevindere fra Division A, der kvalificerer sig til semifinalerne, og vinderne af disse kampe dyster i sidste ende om ligatitlen i den store finale.

Sammenlignet med kampene i gruppespillet og nedrykningskampene, hvor holdene flyttes mellem divisionerne, er slutspillet med knald eller fald kampe i stedet for kampe med ude- og hjemmebane, hvor point og mål tæller.

🏟 Hvor spilles playoff-kampene?

Det er endnu ikke klart, hvor kampene i dette års Nations League-playoff skal spilles. Normalt får et af de fire kvalificerede hold æren af at afvikle kampene på hjemmebane, så vi må vente til efter gruppespillet, før spillestedet bliver fastlagt. I de foregående år har Italien, Portugal og Holland arrangeret playoff-kampene.

⚽️ Hvilke hold går videre til Nations League-slutspillet?

Det er ret kompliceret at nå hele vejen til Nations League-finalen. Kun hold der spiller i Division A, har mulighed for at deltage i Nations League-slutspillet. De fire nationer der vinder deres gruppe, kvalificerer sig.

Det betyder at hold i de lavere divisioner først og fremmest skal rykke op i den bedste division og derefter vinde deres gruppe for at opleve et Nations League-playoff. Man kan sige at det er den ultimative kamp mellem de allerbedste landshold i Europa.

🤷🏼 Hvordan fungerer slutspillet?

Som nævnt ovenfor indledes Nations League-playoffs med to semifinaler, hvis datoer endnu ikke er fastlagt. Vinderne af disse to kampe går videre til den store finale, men det betyder ikke, at taberne bare pakker tasken og tager hjem. I stedet vil de to taberhold mødes i kampen om æren og tredjepladsen. Datoerne for finalen og bronzekampen er endnu ikke fastlagt, men det står klart, at slutspillet vil finde sted mellem den 21. og 28. februar 2024.

    • Februar 2024 Semifinale 1
    • Februar 2024 Semifinale 2
    • Februar 2024 Kamp om tredjeplads
    • Februar 2024 Finale

🥇 Finale Nations League 2024

Den sidste kamp i hele turneringen er den store finale, hvor den allerførste kvindelige vinder af Nations League bliver fundet. Hvornår og hvor dette års playoff-kampe skal spilles, er endnu uvist.

🥅 Hvilke hold mødes i Nations League-slutspillet?

Hvem der skal møde hinanden i de to semifinaler, bliver afgjort ved hjælp af lodtrækning kort efter. Lodtrækningen finder sted kort efter at gruppespillet er spillet færdigt. Holdene er ikke seedede, men ligger derimod i samme pulje. Alle fire hold kan derfor trækkes mod hinanden. Da holdene spillede i forskellige grupper i gruppespillet, vil de ikke have mødt hinanden tidligere i sæsonen.

🏆 Hvem vandt Nations League i 2023?

Spanien blev det tredje landshold nogensinde til at vinde Nations League efter en spændende straffesparkskonkurrence mod Kroatien.

🇩🇰Har Danmark vundet Nations League?

Det danske herrelandshold har aldrig vundet Nations League, men har siden turneringens begyndelse præsteret solidt. Således var de meget tæt på at kvalificere sig til slutspillet i 2022/23, da de kun endte et point bag Kroatien på førstepladsen. De danske kvinder skal spille i Division A i sæsonen 2023/2024, og har en god chance for at gå hele vejen.

⚽️ Hvilke hold mødes i dette års slutspil?

Det bliver først afgjort, når gruppespillet er afsluttet.

⭐ Tidigere slutspil i Nations League

Selvom en Nations League-titel ikke vejer lige så tungt som at vinde EM eller VM, er det stadig en stor præstation at vinde den bedste liga i europæisk landsholdsfodbold. Her er en liste over tidligere playoffs i ligaens korte historie.

Sæsonen 2018/2019

I den første udgave af Nations League kvalificerede Portugal, Schweiz, Holland og Englands herrer sig til slutspillet. I den første semifinale besejrede Portugal Schweiz med 3-1. Kampen mellem Holland og England blev afgjort i forlænget spilletid, hvor et engelsk selvmål og et hollandsk mål afgjorde kampen.

Kampen om tredjepladsen var målløs i den ordinære spilletid og skulle derfor afgøres i straffesparkskonkurrence. Her trak England det længste strå, da de scorede på alle deres seks straffespark. Finalen mellem Portugal og Holland blev afgjort i det 60. minut, hvor Gonçalo Guedes scorede kampens eneste mål. Hans mål gjorde Portugal til de første vindere af ligaen.

Sæsonen 2020/2021

Belgien, Spanien, Frankrig og Italiens herrelandshold vandt alle deres grupper i den bedste division i efteråret 2020 og kvalificerede sig dermed til slutspillet i 2021. I den første semifinale tabte værtslandet Italien stort til Spanien, der allerede førte 2-0 i første halvleg. Hen mod slutningen af kampen fik Italien udlignet, men det var ikke nok til at vinde opgøret. Frankrig var det andet hold til at nå finalen. Det gjorde de efter at have besejret Belgien 3-2 takket være et mål i sidste minut af Theo Hernandez.

I kampen om bronzemedaljen fik Italien revanche og slog Belgien 2-1. Finalen mellem Spanien og Frankrig var en neglebider, hvor det første mål i opgøret først kom fra Spanien efter 64 minutter. Det tog ikke lang tid for modstanderne at udligne, og med ti minutter igen blev Kylian Mbappé helten, da han scorede det afgørende mål for Frankrig, som dermed kunne kalde sig verdensmester og Nations League-mester på samme tid.

Sæsonen 2022/2023

I herrernes tredje udgave af Nations League lykkedes det endnu engang Spanien og Italien at nå slutspillet sammen med Kroatien og Holland. Sidstnævnte agerede værter for slutspillet, men desværre for dem blev de allerede slået ud i første kamp. I semifinalen mod Kroatien lykkedes det Holland at score et udlignende mål i overtiden, og de tvang derfor kampen ud i forlænget spilletid. Her var kroaterne dog for stærke, idet det lykkedes dem at score to sejrsmål. Den anden semifinale var en gentagelse af sidste års møde, hvor Spanien endnu engang formåede at besejre Italien.

Men i kampen om bronze fik Italien revanche. Med 3-2 lykkedes det holdet at besejre Holland, som dermed sluttede på fjerdepladsen. Finalen mellem Kroatien og Spanien var ikke helt så målrig. Ingen af holdene formåede at score i hverken den ordinære eller forlængede spilletid, så finalen måtte afgøres på straffespark. Begge hold formåede at score på fire ud af fem straffespark, og et sjette straffesparksskud var derfor nødvendigt. Her scorede Dani Carvajal det vigtige mål for Spanien, der gav dem deres første Nations League-titel.