I perioden fra d. 6. – 31. juli 2022 blev den 13. udgave af kvindernes europamesterskab i fodbold afholdt. Slutrunden skulle oprindeligt være blevet spillet i sommeren 2021, men på grund af pandemien og flytningen af herrernes slutrunde så kom kvinderne først til at spille om titlen i 2022. Med endnu en finale på det historiske Wembley Stadium i London lykkedes det endelig England at vinde guldet foran et ekstatisk publikum.

🥇 Disse hold stod på podiet til EM i 2022

Guld: England
Sølv: Tyskland

UEFA Euro 2022 – Hvorfor blev kvindernes mesterskab spillet i 2022?

I forbindelse med at Coronaepidemien spredte sig over hele verden tog UEFA d. 17. marts 2020 beslutning om at flytte herrernes europamesterskab i fodbold, som egentlig skulle have været spillet i sommeren 2020. På den måde fik ligaerne som var i fuld gang mulighed for at blive afsluttet samtidig med at man ikke ville risikere at øge smittespredningen, hvis kampene skulle spilles. Det betød at også kvindernes slutrunde blev udskudt et år, hvilket passede meget godt, da verdensmesterskabet for herrer i 2022 blev spillet i vinterhalvåret.

Navnet på kvindernes slutrunde var oprindeligt UEFA Women’s Euro 2021, men for at dette ikke skulle blive blandet sammen med herrernes slutrunde valgte man at ændre året til 2022. Herrernes slutrunde beholdt dog stadig 2020 i sin titel, da slutrunden blev flyttet med så kort varsel at alle tryksager og logoer allerede var produceret med det oprindelige årstal.

🏟 Værtsbyer og stadioner

Da England var det eneste land der viste interesse i at afholde slutrunden, så stod det tidligt klart, at kvindernes slutrunde ville blive spillet på engelsk grund. Efter en vellykket slutrunde i 2005 var der mange der var positive omkring buddet. Valget af land betød at England fik den store ære at afholde EM-kampe for såvel herrerne som kvinderne inden for et år. For eksempel blev begge finaler spillet på Wembley Stadium – begge med hjemmebaneholdet på banen.

Her er byerne som var værter for fodbold-EM 2022:

  • Brighton & Hove (Brighton & Hove Community Stadium)
  • London (Brentford Community Stadium og Wembley Stadium)
  • Manchester (Manchester City Academy Stadium)
  • Milton Keynes (Stadium MK)
  • Rotherham (New York Stadium)
  • Sheffield (Bramall Lane)
  • Southampton (St Mary’s Stadium)
  • Wigan & Leigh (Leigh Sports Village)

⚽ Kvalifikationen til fodbold-EM 2022

I alt deltog 47 landshold i EM-kvalifikationen hvor det kun var England der som direkte kvalificeret ikke deltog. Holdene blev inddelt i ni grupper, hvor det var planlagt at holdene skulle spille mod hinanden i kampe på hjemme- og udebane fra efteråret 2019 til efteråret 2020. Det bedste hold i hver gruppe blev belønnet sammen med de tre bedste gruppetoere med en plads i slutrunden, mens de øvrige gruppetoere gik videre til playoffen.

Men på grund af pandemien var det ikke alle kampe der blev spillet som planlagt, hvilket betød at det varede indtil februar 2021 inden gruppespillet var afgjort. Playoff-kampene som skulle være blevet spillet i oktober 2020 blev flyttet til april 2021.

Danmark kvalificerede sig i gruppe B, hvor holdet spillede mod Italien, Bosnien & Hercegovina, Malta, Israel og Georgien. Danmark endte som gruppevinder efter en uafbrudt stime på ni sejre og så en enkelt uafgjort i den sidste kvalifikationskamp mod Italien (0-0).

[TABLE]

 

Danmarks kampresultater fra EM-kvalifikationen:

29. august 2019: Danmark – Malta 8-0
3. september 2019: Israel – Danmark 0-3
4. oktober 2019: Danmark – Bosnien & Hercegovina 2-0
8. oktober 2019: Georgien – Danmark 0-2
12. november 2019: Danmark – Georgien 14-0
17. september 2020: Bosnien & Hercegovina – Danmark 0-4
22. september 2020: Malta – Danmark 0-8
21. oktober 2020: Danmark – Israel 4-0
27. oktober 2020: Italien – Danmark 1-3
1. december 2020: Danmark – Italien 0-0

Disse lande gik videre til EM via kvalifikationens gruppespil:

Gruppe A: Holland
Gruppe B: Danmark og Italien
Gruppe C: Norge
Gruppe D: Spanien
Gruppe E: Finland
Gruppe F: Sverige og Island
Gruppe G: Frankrig og Østrig
Gruppe H: Belgien
Gruppe I: Tyskland

De sidste tre hold i slutrunden blev siden fundet gennem en playoff, hvor de seks dårligste gruppetoere deltog. Her spillede holdene mod hinanden i dobbeltkampe, hvor de samlede point afgjorde hvem der gik videre til EM.

Sådan her gik det i playoffen til EM i 2022:

Ukraine – Nordirland 1-4 (1-2 samt 0-2)
Portugal – Rusland 0-1 (0-1 samt 0-0)
Tjekkiet – Schweiz 2-3 efter straffe (1-1 samt 1-1)

I april 2022 – bare få måneder inden slutrunden skulle begynde – besluttede UEFA at udelukke Rusland fra at spille internationalt på grund af invasionen af Ukraine. Det betød at Portugal overtog deres plads i slutrunden.

🗳️ EM-lodtrækningen

D. 28. oktober 2021 blev EM-lodtrækningen afholdt, og her blev holdene tildelt deres modstandere i slutrundens indledende del.

Det danske landshold var placeret i seedningslag 3 og kunne dermed ikke spille mod hold som Belgien og Schweiz i gruppespillet. Sådan her så alle seedningsgrupper ud da kvalifikationen var slut:

Lag 1: England, Holland, Tyskland og Frankrig
Lag 2: Sverige, Spanien, Norge og Italien
Lag 3: Danmark, Belgien, Schweiz og Østrig
Lag 4: Irland, Rusland, Finland og Nordirland

Seedningen var baseret på holdenes præstationer til EM i 2017, VM 2019 samt kvalifikationen til årets slutrunde. Det samlede antal point gav holdene en ranking som placerede dem i de ovenstående seedningslag. Kun England var på forhånd placeret i seedningslag 1 som værtsnation.

⚽ EM-gruppespillet

Gruppespillet i EM 2022 blev spillet mellem d. 6. og d. 18. juli, og de 16 deltagende lande spillede i grupper med fire hold i hver, hvor alle hold spiller mod hinanden én gang. Når disse kampe var blevet spillet gik de to bedste hold fra hver gruppe videre til slutspillet.

Her oplister vi de fire grupper til EM 2022:

Gruppe A: Østrig, England, Nordirland og Norge
Gruppe B: Danmark, Finland, Tyskland og Spanien
Gruppe C: Holland, Sverige, Schweiz og Portugal
Gruppe D: Belgien, Frankrig, Island og Italien

Danmark endte på tredjepladsen i gruppen og gik ikke videre til slutspillet.

 

Gruppe A

Gruppe B

Gruppe C

Gruppe D

 

🏆 Slutspil

Otte landshold deltog i EM-slutspillet, som blev indledt med de første kvartfinaler d. 20. juli. Holdene blev derefter halveret i antal indtil den store finale, hvor England og Tyskland spillede om titlen. Da der ikke bliver spillet nogen bronzekamp til EM måtte Sverige og Frankrig dele tredjepladsen.

🇩🇰 Danmarks trup til fodbold-EM 2022

Keepere:

Lene Christensen
Katrine Svane
Laura Worsøe

Forsvarsspillere:

Rikke Sevecke
Simone Boye
Katrine Veje
Stine Ballisager
Luna Gevitz
Sara Thrige
Sofie Svava
Sara Holmgaard

Midtbane:

Janni Thomsen
Karen Holmgaard
Kathrine Kühl
Sofie Junge Pedersen
Sanne Troelsgaard
Sofie Bredgaard

Angribere:

Mille Gejl
Signe Bruun
Pernille Harder
Nadia Nadim
Stine Larsen