Expekt

Kvalifikationen til EM i fodbold 2025 i Schweiz starter til foråret. Grupperne er nu blevet trukket, og Danmark hører til i A-divisionen, hvor de får en svær kvalifikationsgruppe. Se alle grupperne i Liga A, Liga B og Liga C nedenfor.

I april starter EM-kvalifikationen, hvor det danske kvindelandshold starter deres vej til nyt europæisk eventyr. Denne gang med nyt andet format. Danmark hører til i A-divisionen i kvalifikationen og har gode forudsætninger for både direkte avancement eller playoff-kampe.

De rødhvide skal således slutte som nummer et eller to i deres gruppe for at være klar til EM, ellers venter playoff-kampe mod på papiret dårligere nationer, hvor semifinalen og finalen spilles i playoff. Især i semifinalen vil man på papiret typisk få en meget lettere modstander som seedet nation. Det danske kvindelandshold skal selvfølgelig sigte efter de direkte pladser fra gruppen, som nummer et eller to i gruppe A2.

Danmark havnet i svær gruppe

Tirsdag blev der trukket lod til kvalifikationsgrupperne, hvor Danmark fik en forholdsvis svær gruppe. Således venter verdensmestrene fra Spanien, mens også Belgien og Tjekkiet står overfor Pernille Harder og co. Der bliver altså nok at se til for landstræner, Andrée Jeglertz, som håber at kunne kvalificere Danmark til EM.

Ud over alle grupper i A-divisionen blev der også trukket lod til B- og C-divisionerne.

Sådan spilles EM-kvalifikationskampene

Kvalifikationsgrupperne spilles mellem april og juli 2024. Play-offs spilles i oktober 2024 (1. runde, double) og i november/december 2024 (2. runde, double).

51 lande er inddelt i tre divisioner: A, B og C baseret på ranglisteplacering, hvor op- og nedrykning nu er en del af EM-kvalifikationsprocessen ligesom Nations League.

Fra A-divisionen kan du nå direkte pladser, hvis du bliver nummer et eller to i EM-kvalifikationen. Tredje- og fjerdepladsen i deres respektive grupper i A-divisionen går til play-off.

Første-, anden- og tredjepladsen fra B-divisionsgrupperne og førstepladsen fra C-divisionsgrupperne går også til playoff. I praksis betyder det, at ingen hold fra B- eller C-divisionen kan kvalificere sig direkte til EM, hvis de vinder en kvalifikationsgruppe, men de kan spille playoff, som regel som useedet nation. Playoff-spillet indeholder to runder, hvor syv EM-pladser bliver fordelt.

For Danmarks vedkommende gælder det, at de ikke kan ryge ud af EM-kvalifikationen med det samme. Hvis man bliver nummer et eller to i sin gruppe, er man med til EM i 2025. Hvis Danmark bliver nummer tre eller fire i sin gruppe, venter der automatisk et playoff som seedet nation, hvilket er godt. Som krølle på halen skal det dog med, at hvis Danmark bliver nummer fire i sin kvalifikationsgruppe, så rykker de ned i B-divisionen i kvalifikationsrunden.

Grupperne til EM-kvalifikationskampene

A-divisionen

Nummer et og to i hver gruppe går direkte til EM 2025. Tredje- og fjerdepladsen spiller play-off som seedede hold. Fjerdepladsen i hver kvalifikationsgruppe rykker ned i B-divisionen.

Gruppe A1

Holland
Italien
Norge
Finland

Gruppe A2

Spanien
Danmark
Belgien
Tjekkiet

Gruppe A3

Frankrig
England
Sverige
Irland

Gruppe A4

Tyskland
Østrig
Island
Polen

B-divisionen

Første-, anden- og tredjepladsen i hver gruppe spiller playoff om EM 2025, hvor førstepladsen rykker op i næste sæsons A-division. Holdet på fjerdepladsen rykker ned i C-divisionen. De fire bedste har mulighed for at spille play-off, da Schweiz ikke kan nå play-off som værtsnation (de spiller kvalifikationskampene alligevel på grund af op- og nedrykning).

Gruppe B1

Schweiz
Ungarn
Tyrkiet
Aserbajdsjan

Gruppe B2

Skotland
Serbien
Slovakiet
Israel

Gruppe B3

Portugal
Bosnien & Hercegovina
Nordirland
Malta

Gruppe B4

Wales
Kroatien
Ukraine
Kosovo

C Division

Holdet på førstepladsen går videre til en play-off med de tre bedst placerede hold på andenpladsen, hvor de ikke er seedede. Holdet på førstepladsen rykker op i næste sæsons B-division.

Gruppe C1

Hviderusland
Litauen
Cypern
Georgien

Gruppe C2

Slovenien
Letland
Nordmakedonien
Moldova

Gruppe C3

Grækenland
Montenegro
Andorra
Færøerne

Gruppe C4

Rumænien
Bulgarien
Kasakhstan
Armenien

Gruppe C5

Albanien
Estland
Luxembourg