U17-EM for kvinder 2024 starter i dag, hvor Sverige er vært for turneringen fra 5. til 18. maj. Denne længe ventede turnering samler Europas bedste talenter inden for kvindefodbolden og giver et indblik i fremtiden for kvindefodbold på kontinentet. Her er et nærmere kig på turneringen.

Turneringens struktur og hold

Turneringen er inddelt i to grupper med fire hold i hver:

Gruppe A: Sverige (værter), Norge, England og Frankrig (forsvarende mestre)
Gruppe B: Spanien, Belgien, Polen og Portugal

Holdene konkurrerer i et slutrunde-format som vi kender det, hvor alle møder alle i hver gruppe, hvorefter de to bedste hold fra hver gruppe går videre til semifinalerne. Kampene finder sted på Malmö Idrottsplats i Malmø og Klostergårdens Idrottsplats i Lund.

Kvalifikation til verdensmesterskabet

Ud over kontinental hæder fungerer U-17 EM for kvinder også som en kvalifikationsturnering til U-VM 17 for kvinder 2024. De tre bedste europæiske hold vil sikre sig en plads til U-17 verdensmesterskabet, der finder sted i Den Dominikanske Republik fra 16. oktober til 3. November senere på året.

Værter og historie

Sverige har en imponerende historik som vært for store fodboldbegivenheder. Det svenske fodboldforbund (SvFF) har tidligere været vært for EM i kvindefodbold 2013, U19-EM i kvindefodbold 2022 samt herrernes EM i 1992 og U21-EM i 2009. Svenskerne arrangerede også Champions League-finalen i kvindefodbold 2021 i Göteborg.

I de seneste år har Tyskland og Spanien domineret turneringen, men Frankrig vandt den seneste udgave i Estland i sidste sæson.