Expekt

Det Europæiske Fodboldforbund (UEFA) meddelte tirsdag, at Schweiz skal være vært for EM i fodbold kvinder 2025.

Schweiz vandt budkrigen mod Frankrig, Nordens fire nationer (Danmark, Finland, Norge og Sverige) og Polen. Dermed vil turneringen finde sted i juni og juli 2025 i byerne Basel, Bern, Geneve, Zürich, St. Gallen, Sion, Luzern og Thun.

EM i fodbold for kvinder 2025 vil involvere 16 nationer, og det er første gang, at Schweiz vil afholde et EM for kvinder på sin jord, mens de nordiske lande har været vært flere gange.

En strategisk beslutning

De fire nordiske lande, hvor kvinde-fodbold er meget populært, har været forventet at være vært for turneringen. Schweiz har dog utvivlsomt draget fordel af sin centrale position på kontinentet. Schweiz er altså nu vært for EM i fodbold for kvinder 2025.

Marion Daube, leder af kvindefodbold i den schweiziske fodboldforening og projektleder for budet, udtalte, at “vores turnering skal være en fire ugers fest for hele Schweiz og takket være vores placering i hjertet af Europa også for nabolande.”

Frankrig, værten for EM for kvinder i 2019, var blandt de øvrige konkurrenter til at være vært for turneringen.  Dog kan det have været blevet påvirket af fiaskoen ved Champions League-finalen på Stade de France i maj 2022. Derudover krisen i den franske fodboldforening, der førte til formand Noel Le Graëts afskedigelse. Desuden har dramaet omkring landstræner Corinne Diacre, der er blevet offentligt udstillet af flere senior-spillere, måske også spillet en rolle.