EM i fodbold i 1972 var den fjerde udgave af UEFAs EM i fodbold. Denne gang fandt turneringen sted i Belgien fra 14. til 18. juni 1972. Her skulle de bedste spillere i Europa kæmpe for deres land for at finde frem til kontinentets førende fodboldnation. Turneringen vil blive husket for mange ting, som eksempelvis Gerd Müllers helt og aldeles fremragende præstation turnerigen igennem.

Vinderen af EM i fodbold 1972

Vesttyskland vandt EM i fodbold i 1972, hvilket markerede deres første sejr i Europamesterskabets historie. Denne triumf understregede Vesttysklands opstigning som en dominerende kraft i international fodbold på dette tidspunkt.

Afgørende kampe og præstationer

I finalen den 18. juni 1972 mødte Vesttyskland Sovjetunionen på Heysel Stadion i Bruxelles. Vesttyskland vandt kampen med 3-0, en sejr der blev sikret gennem mål af Gerd Müller, der scorede to gange, og et mål af Herbert Wimmer. Gerd Müllers præstationer gennem hele turneringen var afgørende for Vesttysklands succes.

Turneringens betydning

Vesttysklands sejr i EM 1972 var et bevis på deres taktiske dygtighed og tekniske overlegenhed, som definerede europæisk fodbold i årene der fulgte. Denne turnering var også afgørende for sportens udvikling, idet den introducerede nye taktiske innovationer og spillestile. EM i 1972 hjalp med til at fremme fodbold som en global sport og understregede betydningen af international konkurrence for at forme spillets fremtid.