EM i fodbold i 1996, officielt UEFA Euro 1996, var den 10. udgave af Europamesterskabet i fodbold. Turneringen blev afholdt i England fra 8. juni til 30. juni 1996. Det var anden gang, at England var vært for turneringen, den første gang var i 1966, hvor de også var værter for VM. EM i 1996 var kendetegnet ved at være den første turnering, der inkluderede 16 hold i stedet for 8, hvilket betød en udvidelse af formatet og flere kampe.

Turneringens vinder

Tyskland vandt EM i fodbold i 1996 efter at have besejret Tjekkiet i finalen. Det var Tysklands tredje europamesterskabstitel, efter at de tidligere havde vundet i 1972 og 1980. Finalen blev afgjort med en “golden goal” i forlænget spilletid, hvilket var første gang i historien for en stor international turnering.

Finalens afgørende øjeblikke

Finalen blev spillet på Wembley Stadium i London den 30. juni 1996. Tjekkiet tog føringen i det 59. minut med et mål af Patrik Berger, der scorede på et straffespark. Tyskland udlignede i det 73. minut ved Oliver Bierhoff. I forlænget spilletid scorede Bierhoff igen, denne gang med et skud, der blev det afgørende “golden goal” og sikrede Tyskland mesterskabet.

Turneringens format og udvidelse

Med udvidelsen til 16 hold blev turneringen opdelt i fire grupper med fire hold i hver. De to bedste hold fra hver gruppe gik videre til kvartfinalerne, hvilket blev efterfulgt af semifinaler og til sidst finalen. Udvidelsen betød også, at der blev spillet i alt 31 kampe over en periode på tre uger.

Signifikante spillere og præstationer

Udover Bierhoff, der blev helten i finalen, var der flere signifikante præstationer i turneringen. Matthias Sammer fra Tyskland blev kåret til turneringens bedste spiller og spillede en central rolle i det tyske forsvar. Tjekkiets Karel Poborský blev også bemærket for sit spektakulære lob-mål i kvartfinalen mod Portugal.

Turneringen var også bemærkelsesværdig for at introducere det nuværende format for straffesparkskonkurrencer, hvor holdene skiftes til at tage straffespark i stedet for den tidligere anvendte ABBA-sekvens. Dette format er fortsat standard i de fleste internationale turneringer.