Expekt

EM i fodbold i 2020, officielt betegnet som UEFA Euro 2020, var en international fodboldturnering, som fandt sted i sommeren 2021 efter at være blevet udsat på grund af COVID-19 pandemien. Turneringen var bemærkelsesværdig, idet den blev afholdt i 11 forskellige byer i Europa, en beslutning taget for at markere 60-års jubilæet for europamesterskaberne. Dette EM var præget af intense kampe, overraskende resultater og en stærk følelse af samhørighed på tværs af landegrænser.

Turneringens vinder

Italien vandt UEFA Euro 2020, hvilket markerede deres anden sejr i turneringens historie. De
azzurri, som det italienske landshold kaldes, demonstrerede enestående præstationer gennem hele turneringen, kulminerende med en sejr over England i finalen. Finalen blev afholdt på Wembley Stadium i London, hvor kampen gik til straffesparkskonkurrence efter en 1-1 stilling i den ordinære spilletid samt forlænget spilletid.

Særlige øjeblikke

Turneringen var fyldt med mindeværdige øjeblikke, herunder Danmarks imponerende vej til semifinalen, som skabte et følelsesmæssigt sammenhold både på og uden for banen, særligt efter Christian Eriksens
hjerteanfald under Danmarks åbningskamp. Et andet højdepunkt var Spaniens 5-0 sejr over Slovakiet i gruppespillet, hvilket var en af de mest dominerende præstationer i turneringens tidlige faser.

Turneringens spiller

Gianluigi Donnarumma, Italiens målmand, blevkåret til turneringens spiller. Donnarumma’s heroiske redninger, især under straffesparkskonkurrencen i finalen, var afgørende for Italiens succes. Hans præstationer gjorde ham til en national helt og et symbol på Italiens defensiv styrke.

Statistik og rekorder

Turneringen bød på flere bemærkelsesværdige statistikker og rekorder. For eksempel blev Cristiano Ronaldo og Patrik Schick delt topscorere med hver 5 mål. Italiens vej til sejr blev også markeret af en
bemærkelsesværdig defensiv rekord; de azzurri gik igennem turneringens første 11 timer uden at indkassere et mål.

EM i fodbold i 2020 var en turnering, der vil blive husket for sin unikke struktur, sin følelsesmæssige intensitet, og selvfølgelig, for Italiens triumf som mestre.