Expekt

EM i fodbold i 2000 var den 11. udgave af Europamesterskabet. Turneringen blev afholdt i Belgien og Holland fra 10. juni til 2. juli 2000 og var kendetegnet ved at være det første EM, der blev afholdt i to lande. Vinderen af denne prestigefyldte turnering blev afgjort efter en måned med intens konkurrence mellem nogle af de bedste fodboldlandshold i Europa.

Finalen og Vinderen af EM 2000

Finalen blev spillet den 2. juli 2000 på Feijenoord Stadion, også kendt som De Kuip, i Rotterdam, Holland. Kampen stod mellem Italien og Frankrig, og det blev Frankrig som vandt Europamesterskabet i fodbold i 2000 efter en dramatisk og spændende finale, der blev afgjort i forlænget spilletid.

Turneringsforløbet for Frankrig

Frankrig som også var verdensmestre fra VM i 1998, kom ind til turneringen med høje forventninger. Les Bleus, som det franske landshold kaldes, bestod af en stjernebesat trup med spillere som Zinedine Zidane, Thierry Henry og Didier Deschamps. Holdet viste deres styrke allerede tidligt i turneringen, hvor de avancerede fra gruppespillet til knockout-faserne. Her besejrede de Spanien i kvartfinalen og Portugal i semifinalen, sidstnævnte efter en kontroversiel golden goal-sejr.

Det Afgørende Mål

I finalen kom Italien foran med et mål af Marco Delvecchio, og det så længe ud til, at italienerne skulle løfte trofæet. Men Sylvain Wiltord udlignede for Frankrig i det 93. minut, hvilket sendte kampen i forlænget spilletid. Det var David Trezeguet, der scorede det gyldne mål og sikrede Frankrig deres andet store trofæ på to år.

Betydningen af Sejren

Sejren cementerede Frankrigs position som en dominerende kraft i international fodbold og gjorde dem til det første hold siden Vesttyskland i 1972 til at holde både VM- og EM-titlerne samtidig. Turneringen i 2000 er også husket for sin høje kvalitet af fodbold og for at introducere golden goal-reglen, som blev afgørende i både semifinalen og finalen.