U21-EM i fodbold i 2023 blev en historisk triumf for England, som blev europæisk U21-mester for tredje gang efter at have vundet over Spanien med 1-0 i finalen. Kampen var fuld af dramatik og spænding og beskrives som ”sensationel” af BBC-journalisten Simon Stone.

Inden finalen havde England et stærkt forsvar, hvor man ikke havde sluppet ét eneste mål ind under hele slutrunden. Semifinalen mod Israel endte 3-0, og i kvartfinalen vandt England over Portugal med 1-0. Spanien kom til finalen efter en imponerende 5-1 sejr over Ukraine i semifinalen, mens kvartfinalen mod Schweiz krævede en forlængelse før den kunne afgøres.

Første halvleg blev præget af forsigtigt spil fra begge holds side med fokus på at minimere fejltagelser. De store chancer udeblev, og der var mange fejlafleveringer. Mod slutningen af halvlegen skabte England dog en stor chance, da Levi Colwill sendte bolden mod målet med et hovedstød efter et langt frispark, men bolden ramte stolpen og gik ud.

I tillægstiden fik England dog sin belønning. Cole Palmer fra Manchester City blev fældet uden for det spanske straffesparksfelt. Palmer tog selv frisparket, som blev styret ind via Curtis Jones bag en chanceløs Arnau Tenas i det spanske mål, hvilket gav England en 1-0 føring før pausen.

I den anden halvleg overtog Spanien spillet og pressede England ned i deres straffesparksfelt. Den spanske dominans så ud til at give resultater, da Abel Ruiz blev fældet i straffesparksfeltet af Levi Colwill i det 96. minut. Efter VAR-tjek pegede den norske dommer Espen Eskaas på straffesparkspletten.

Ruiz stod over for James Trafford i det engelske mål i det afgørende øjeblik. Ruiz sparkede i venstre side af målet, men Trafford gik rigtigt og reddede både straffesparket og returen, hvilket førte til vilde jubelscener hos det engelske hold.

Englands 1-0 sejr og det faktum at de ikke lukkede et eneste mål ind under hele slutrunden bekræfter deres titel som europæiske U21-mestre, en præstation som kommer til at gå over i historien.