Expekt

England tog en pligtsejr over Serbien i gruppe C’s anden kamp, og indtager dermed førstepladsen i Danmarks gruppe.

Englands EM 2024-kampagne begyndte med en hårdt tilkæmpet 1-0-sejr over Serbien, der viste både modstandsdygtighed og taktisk disciplin. På trods af den smalle sejr lykkedes det Gareth Southgates hold at sikre alle tre point.

Det betød også at Southgate kunne udvide hans bemærkelsesværdige rekord i åbningskampe ved store turneringer. Denne sejr markerer således den fjerde store turnering i træk, hvor England har sejret i deres åbningskamp under Southgates ledelse, der spænder over EM 2020 og 2024 samt VM 2018 og 2022. Denne konsistens er særligt bemærkelsesværdig, da England kun havde opnået fem sådanne sejre i deres tidligere 23 store turneringsoptrædener.

Englands stærke start

Kampen startede ud med et tungt engelsk pres, der kort inde i første halvleg også gav pote. Efter blot femten minutter blev Jude Bellingham således dagens helt. Den unge stjernespiller steg til vejrs og headede Bukayo Sakas indlæg i nettet med en voldsom kraft, der efterlod Serbiens målmand Predrag Rajkovic uden chance.

Champions League-vinderen fra Real Madrid fik altså en perfekt start på EM-slutunden, hvor han kampen igennem viste stor personlighed. Hans mål blev også historisk, da han med scoringen blev den bare anden engelske spiller til at score både ved VM og EM inden sin 21-års fødselsdag. Det er kun Michael Owen, der også kan prale med den præstation.

Nervøs periode indtil halvlegen

På trods af det tidlige mål var første halvleg præget af manglen på store målchancer fra begge sider. Kampen blev til en taktisk kamp, hvor begge hold kæmpede for at skabe chancer. Serbien fik et tilbageslag, da Filip Kostic måtte forlade banen med en formodet muskelskade, hvilket ikke så for godt ud, og der stilles nu spørgsmålstegn ved om han overhovedet kan spille i resten af turneringen.

Serbien sad på anden halvleg

I anden halvleg så vi et serbisk hold komme ud med ny energi og aggression. De var hurtigere på bolden og mere fysiske i deres tacklinger. England fandt sig selv skubbet tilbage og kæmpede for at opretholde den samme intensitet.

På trods af Serbiens pres var det dog England, der var tættest på at score igen. Indskiftede Jarrod Bowen satte Harry Kane op til et hovedstød, som Rajkovic med kvikke reflekser parrerede op på overliggeren. Englands målmand Jordan Pickford trak også en vigtig redning op af hatten fra Dusan Vlahovics kraftfulde skud ti minutter før tid.

Kampens sidste minutter var ekstra nervøse, med Serbien der pressede hårdt på for en udligning. På trods af deres indsats kunne de ikke finde vej til nettet, og England holdte således fast i deres smalle føring indtil sidste fløjt.

Danmark møder England på torsdag

Selvom sejren langt fra var komfortabel for England, understreger den briternes evne til at kæmpe sig til resultater, selv når de ikke er på deres bedste. Med Southgates solide rekord i åbningskampe og det spil, som de unge talenter som Bellingham og Saka viser, er der derfor stadig gode ting at tage med for England.

Englands sejr kan måske også vise sig at være godt nyt for Danmark. Det betyder nemlig at Danmark pt. indtager en andenplads i gruppen, og hvis Danmark slår enten England eller Serbien, bør der stadig være fine muligheder for at gå videre for Kasper Hjulmands tropper.

De næste kampe i gruppe C finder sted på torsdag, hvor Slovenien-Serbien tørner sammen, mens Danmark altså møder England. En kamp der fløjtes i gang kl. 18.00 på Deutsche Bank Park i Frankfurt.