Expekt

Det begynder for alvor at lugte af noget stort i Spanien, som efter en fremragende EM-slutrunde nu er første hold klar til finalen efter 2-1 sejr over Frankrig i semifinalen.

Spanien har således spillet sig i EM-finalen efter en fremragende kamp mod Frankrig, hvor specielt 16-årige Lamine Yamal var en oplevelse for sig.

Yamal vendte kampen på hovedet

Efter at være kommet bagud tidligt i kampen på et flot fransk mål med Mbappé som oplægger gik der ikke længe før Spanien fik vendt skæbnen. Det startede med et Messisk øjeblik, da den blot 16-årige Lamine Yamal scorede et historisk mål ude fra feltet. Her snød han hele den franske defensiv, inden han på fineste vis krøllede den op i hjørnet uden chance for Maignan i målet. Et mål der i den grad kandiderer til turneringens bedste mål og som vil blive husket mange år frem, hvis Spanien skulle gå hen og vinde EM. Sikke en kamp og ‘que golazo’, som man vil sige rundt omkring på de spanske kanter.

Det var generelt en mere åben kamp, end hvad mange havde regnet med. Specielt taget i betragtning af hvordan franskmændene har båret sig ad indtil videre i turneringen. På forunderlig vis er det lykkedes dem at spille sig hele vejen til EM-semifinalen, uden at score et mål i åbent spil. Det har altså været en kontrolleret defensiv som har bragt dem hertil. For mange fodboldelskere kom det derfor sikkert kærkomment, at vi ikke skal bruge flere sekunder på at se dem spille i denne omgang.

Omvendt kan vi glæde os over mere underholdende og offensiv fodbold fra la roja, der altså nu kan se frem til en finale på søndag.

Sådan forløb kampen

Semifinalens første halvleg var fyldt med dramatik. Allerede efter seks minutter havde Fabian Ruiz en stor chance, men pandede bolden over mål. Kort efter slog Frankrig til, da Randal Kolo Muani scorede efter et fremragende indlæg fra Mbappé. Det var det første mål ved EM, som en franskmand scorede i åbent spil.

Frankrigs føring gav dem mulighed for at satse på hurtige omstillinger, men det holdt kun kortvarigt. Yamal udlignede midtvejs i halvlegen med site fantastiske mål, og blev dermed den yngste målscorer nogensinde ved EM, blot 16 år og 362 dage gammel.

Spanien udnyttede deres momentum, og blot fire minutter senere viste Dani Olmo stor teknisk kunnen og scorede til 2-1. I første omgang blev målet krediteret som et selvmål af Jules Kounde, men UEFA tildelte senere målet til Olmo, som nu er delt EM-topscorer med tre mål.

Efter en actionfyldt første halvleg faldt intensiteten i anden halvleg. Frankrig skabte flere chancer, men formåede ikke at score. Unai Simon i det spanske mål var en sikker sidste skanse.

Didier Deschamps forsøgte at vende kampen med offensive indskiftninger, herunder Antoine Griezmann og Olivier Giroud, men uden succes. Spanien holdt stand og sikrede sig en plads i finalen.

Spanien kan skrive historie som mest vindende nation i EM-sammenhæng

Dette er femte gang, at Spanien når til en EM-finale. Vinder de vil det være spaniernes fjerde europæiske titel. De vil dermed være den nation med flest vundne EM-titler. Lige pt. ligger de side om side med Tyskland med tre EM-titler.

Spaniens modstander bliver enten England eller Holland, som spiller onsdag aften klokken 21.00. Kampen kan følges på TV 2 og TV 2 Play med optakt fra klokken 20.00.