Expekt

Endelig får kvindelandsholdene mulighed for at spille Nations League-fodbold. Nu er grupperne til Nations League-sæsonen 2023/24 blevet trukket, hvor Danmark er endt i gruppe A3 sammen med Tyskland, Island og Wales. Nedenfor lister vi information om kvindernes Nations League kampe og alle grupperne i den kommende sæson.

Fra dette efterår (september) vil Nations League være et supplement til den lange landsholdssæson og fungere som en kvalifikation til OL i 2024 og vil samtidigt være afgørende i en del af EM-kvalifikationen til EM i 2025 i Schweiz.

Denne udgave vil afgøre placeringerne til næste års EM-kvalifikationskampe i Schweiz, hvor man kan tilhøre A-, B- og C-divisionen, men frem for alt vil det også være en OL-kvalifikation, hvor de to bedste nationer når til OL sammen med værtsnationen Frankrig.

Sådan fungerer Nations League

Kvindernes Nations League består af tre divisioner – A, B og C – med fire grupper i A- og B-divisionen og i alt fem grupper i C-divisionen.

Danmark vil tilhøre den første seedningsgruppe (A-divisionen) og vil placeres i en gruppe med i alt fire hold, der spiller seks gruppespilskampe i efteråret 2023 med start i september. Finalerne spilles i februar sammen med op- og nedrykningskampe.

Nations League omfatter op- og nedrykning, hvor de to sidste hold i A Division og B Division står over for nedrykning. Det hold, der slutter sidst i hver gruppe, rykker automatisk ned en enkelt division til den næste Nations League, mens det hold, der slutter næstsidst, kvalificerer sig til at spille playoff kampe om at beholde sin plads. Fra C-divisionen (den laveste af de tre divisioner) kan man kun rykke op eller forblive på sin plads, samtidig med at man også kvalificerer sig til fremtidige mesterskaber.

Formålet med Nations League er at indføre mere konkurrencedygtige kampe mod modstandere i samme “ranglistekategori” og at forenkle kvalifikationssystemet til EM og VM i fremtiden, da Nations League vil være afgørende for alle kvalifikationer, så længe turneringen er relevant.

Nations League for kvinder fungerer som kvalifikationsturnering til OL i Paris i 2024 og vil fortsat være en kvalifikationsturnering til fremtidige olympiske lege.

Frankrig er direkte kvalificeret i år som værtsnation, men to andre europæiske lande vil også kvalificere sig til OL ved at nå finalen i Nations League. En tredjeplads i turneringen kan være nok, hvis Frankrig er en af finalisterne. Først kræves gruppesejr i A-divisionen, dernæst semifinaler og til sidst finale om den vigtige OL-plads.

Alle placeringer i den nye Nations League efter denne afsluttede sæson vil være afgørende for EM-kvalifikationen til EM 2025. Hvis man ender i A-divisionen igen, har man en stor chance for at kvalificere sig til EM sammenlignet med, hvis man ender i B- eller C-divisionen.

Lodtrækning til Nations League

Seedning til lodtrækningen (A Division)

Pulje 1: Sverige, England, Frankrig, Tyskland
Pulje 2: Spanien, Holland, Norge, Danmark, Norge
Pulje 3: Italien, Belgien, Østrig, Island
Pulje 4: Schweiz, Wales, Portugal, Skotland

Lodtrækningsgrupper (A Division)

Gruppe A1:
England
Holland
Belgien
Skotland

Gruppe A2:
Frankrig
Norge
Østrig
Portugal

Gruppe A3:
Tyskland
Danmark
Island
Wales

Gruppe A4:
Sverige
Spanien
Italien
Schweiz

Alle andre Nations League-grupper (B og C)
Division B
Gruppe B1:
Irland
Nordirland
Ungarn
Albanien

Gruppe B2:
Finland
Rumænien
Slovakiet
Kroatien

Gruppe B3:
Polen
Serbien
Ukraine
Grækenland

Gruppe B4:
Tjekkiet
Slovenien
Bosnien og Hercegovina
Hviderusland

Division C
Gruppe C1:
Malta
Moldova
Letland
Andorra

Gruppe C2:
Tyrkiet
Luxembourg
Litauen
Georgien

Gruppe C3:
Aserbajdsjan
Montenegro
Cypern
Færøerne

Gruppe C4:
Israel
Estland
Kasakhstan
Armenien

Gruppe C5:
Nordmakedonien
Kosovo
Bulgarien