EM 2024 i Tyskland er for mange måske ikke det mest symbolske sted, at mesterskabet bliver afholdt. men for Danmark er det et land, som Danmark formåede at slå ved finalen, for at sikre sig deres første store mesterskab på verdensplan. 

Danmark har ikke glemt EM slutrunden fra 1992 i Sverige, hvor Danmark formåede at vinde guld. En lille nation i Europa, slog alle de store giganter. Derfor der noget symbolsk ved, at den næste udgave af EM 2024, bliver afholdt i Tyskland. Få har glemt den fodboldfeber, der ramte Danmark under EM 1992.

Danmarks vilde kvalifikation til EM 1992

Danmark havde faktisk ikke kvalificeret sig til EM 1992. Det var som følge af, at Jugoslavien var underlagt sanktioner af FN, at Danmark blev afløser og kom alligevel med til slutrunden. Mange husker EM 1992 som et mirakel af en slutrunde, da et land som oprindeligt ikke havde kvalificeret sig, formåede at løfte trofæet.

Danmarks vej til EM guld i 1992

Danmark var med i Gruppe 1 sammen med værterne fra Sverige samt England og Frankrig. Indtil den sidste kamp i gruppespillet, havde Danmark spillet uafgjort mod England og tabt til Sverige. Det blev altså en snæver sejr mod Frankrig i den sidste kamp, da Lars Elstrup scorede matchvinderen i det 78. minut, der gav Danmark deres nøgle til semifinalen.

Holland blev modstanderen og det var langt fra en nem opposition. Holland var et hold propfyldt med stjerner, som Ruud Gullit og Dennis Bergkamp. Henrik Larsen gav Danmark føringen efter blot 5 minutter, indtil Dennis Bergkamp udlignede. Danmark tog føringen endnu engang i det 33. minut med endnu et mål fra Henrik Larsen, indtil Frank Rijkaard udlignede i det 86. minut.

Hverken Danmark eller Holland formåede at score i overtiden så det var straffesparkskonkurrencen, der afgjorde det land, som skulle videre til finalen. Danmark scorede alle deres samtlige straffespark og et enkelt brændt straffespark af Van Basten betød, at Holland var ude af EM.

Finalen mod Tyskland – et kig frem mod EM 2024

Tyskland var helt klart favoritter til at vinde finalen. Danmark formåede at overraske hele verden, ved at slå Tyskland i finalen 2-0, med mål fra John “Faxe” Jensen og Kim Vilfort. Det var Danmarks første store titel ved en international slutrunde. Nu kan Danmark se frem til at muligvis skulle spille ved EM 2024 i Tyskland, hvis de formår at kvalificere sig.